Перейти до основного вмісту
На сайті проводяться технічні роботи. Вибачте за незручності.

Кладовище? Замість ліків

Учора активісти провели незвичну акцію напроти Кабінету Міністрів, щоб віл-позитивні люди нарешті отримали необхідні медпрепарати
28 травня, 11:22
ФОТО РУСЛАНА КАНЮКИ / «День»

«День» писав нещодавно про ситуацію з компанією «Вектор Фарма», яка отримала повну передоплату від держави за ліки для людей з ВІЛ, але за півроку не поставила препарати і судиться з Міністерством охорони здоров’я (деталі — у матеріалі «Лікування людей з ВIЛ — під загрозою»). Активісти унаочнили проблему: у пагорб напроти будівлі уряду вбили два хрести і все перемотали стрічками — так відокремили ділянку під цвинтар для майже 30 тисяч хворих, які незабаром можуть померти. Акцію назвали «Кладовище замість ліків». «Якщо люди не мають права жити, вони претендують хоча б на можливість гідно померти», — коментує голова благодійного фонду «Пацієнти України» Дмитро Шерембей.

Напередодні в Українському кризовому медіа-центрі відбувся брифінг представників МОЗ. «До кінця червня пацієнти з ВІЛ гарантовано отримають безперервне лікування. Щоб воно не переривалося і надалі, МОЗ перерозподілив надлишки ліків між регіонами, підбираються аналогічні схеми лікування для пацієнтів. Також МОЗ закликає компанію, яка виграла тендер на постачання ліків у 2014 році, виконати свої зобов’язання», — наголосив заступник міністра охорони здоров’я Ігор Перегінець.

Такі заяви мало втішають активістів. На їхню думку, МОЗ не може вирішити проблему. Пацієнти передали представнику Кабміну звернення, в якому закликають прем’єр-міністра Арсенія Яценюка втрутитися у процес. «Компанія-виробник виготовила всі ліки для віл-позитивних українців ще у січні. Компанія-посередник не сплатила ані копійки, хоча отримала всі кошти. Вимагаємо у прем’єр-міністра зайнятися цим питанням і залучити правоохоронні органи. Треба змусити компанію-посередника поставити усі препарати», — стверджує голова координаційної ради ВБО «Всеукраїнська мережа людей, які живуть з ВІЛ» Володимир Жовтяк.

«Проста, тупа, а тому ефективна корупційна схема», — так називає постанову Кабміну, яка дозволила компаніям постачати ліки після повної передоплати та з піврічною відстрочкою, голова правління «Центру протидії корупції» Віталій Шабунін. «Ми попереджали, що цю постанову не можна підписувати: державні гроші будуть прокручуватися на рахунках компаній, а ліки не поставлять. Так і сталося, — каже Шабунін. — Судові позови проти МОЗ, які ініціює «Вектор Фарма», можуть тягнутися роками. Це — спосіб не купувати ліків і не віддавати грошей».

Володимир Жовтяк запевняє, що компанія-виробник готова хоч завтра відправити ліки в Україну. Процес доставки займе до тижня. Потім ліки мають пройти контроль якості — за бажання, це можна зробити за три дні. Тож якщо верхівка влади негайно втрутиться у ситуацію — шанс врятувати тисячі пацієнтів є.

P.S.: Прем’єр-міністр України Арсеній Яценюк вчора звернувся до міністра МВС Арсена Авакова з проханням знайти керівника компанії «Векторфарм», щоб він виконав свої зобов’язання. «Арсен Борисович (Аваков), є велике прохання допомогти фірмі невідкладно виконати цей контракт, допомогти нам невідкладно знайти директора цієї компанії, і зробити все, щоб препарати, за які сплачено з державного бюджету, були доставлені», — сказав Яценюк. Прикметно, що пацієнтські організації вже неодноразово зверталися з цим самим проханням.

Delimiter 468x90 ad place

Підписуйтесь на свіжі новини:

Газета "День"
читати