Перейти до основного вмісту
На сайті проводяться технічні роботи. Вибачте за незручності.

«Кожен обласний центр має свою Биківню»

Історики Вінниці створили документальну кінострічку про «Вінницьку трагедію»
25 травня, 11:36

Центр історії Вінниці та Вінницьке історичне товариство представили документальний фільм «Топографія терору». Він складається з одинадцяти коротких відеороликів. У кожному з них розповідається про головні місця масових розстрілів мирного населення Вінниці, які вчинила радянська влада на початку Другої світової війни. Загальна кількість репресованих за період 1937—1938 років в області сягає 20 тисяч осіб. Масові вбивства вінничан увійшли в історію під назвою «Вінницька трагедія».

«Вінницький проект «Топографія терору» прив’язаний назвою до виставки, яка показала приклад, як можна опрацювати минуле, щоб про нього пам’ятали в майбутньому. Йдеться про величний меморіал, зведений на місці колишнього гестапо у Берліні. У Вінниці є своя «Топографія терору» — це «Вінницька трагедія», — розповідає керівник Центру історії Вінниці Олександр Федоришен. — Ми дуже хотіли втекти від цифр, щоб людина не сприймала цю трагедію через статистику. І намагалися донести до глядачів, що, на жаль, ті події перекликаються з нинішніми, бо арешти й убивства і тепер мають місце в Україні, зокрема на окупованій території. Ми прагнули розказати і показати, що коли говорять про «великий» терор в Україні, то це не тільки Биківня, де щороку відбуваються президентські урочистості. Кожен обласний центр має свою Биківню. Питання в тому, знаємо ми про це чи ні. Тобто наш проект «Топографія терору» — це пігулка правди. Регіональний погляд на «великий» терор».

Кожен відеоролик, який триває не більше 1,5—2 хвилини, має свого дослідника. Він у популярній і доступній формі розповідає глядачам про ті чи інші місця на карті Вінниці. У кожній серії йдеться про окрему тему — арешт, роботу управління НКВС, в’язницю, місця розстрілів, таємні поховання, ексгумації і розпізнання. Завершується відеолітопис архівними справи, які досі зберігають сотні таємних і нерозшифрованих моментів...

Кінострічку було представлено у Вінницькому обласному краєзнавчому музеї. Згодом документальний фільм планують представити у Києві та інших містах України. А поки у мережі YouTube, на каналах Центру історії Вінниці та Вінницького історичного товариства можна переглянути трейлер до кінострічки. Виготовили кінофільм спеціалісти міського порталу VежА спільно з Inside Production.

Delimiter 468x90 ad place

Підписуйтесь на свіжі новини:

Газета "День"
читати