Перейти до основного вмісту
На сайті проводяться технічні роботи. Вибачте за незручності.

«Лампа Kids» шукає винахідників

У Києві відкрили першу державну школу мікроелектроніки для дітей
07 березня, 11:53
ФОТО KPI.UA

У «Лампа Kids» безкоштовно навчатимуться майбутні інженери. Діти зможуть дізнатися, як проектувати мікропроцесори і цифрові мікросхеми, щоб створювати сучасні гаджети. Метою роботи школи є пошук і підготовка талановитих українських винахідників.

Проект отримав необхідну кількість голосів киян і опинився серед переможців конкурсу «Громадський бюджет 2018». На його реалізацію зі столичного бюджету витратили майже 2 мільйони гривень: на 3D-принтери, осцилографи, плати з мікросхемами, мікрокомп’ютери, точні вимірювальні прилади, системи для приймання радіосигналів, комп’ютери тощо. Проект курує  Київська Мала академія наук.

эВідтепер юні кияни зможуть вивчати мікроелектроніку, робототехніку, технології 3D-друку, проектування процесорів та багато іншого. У школі уже обладнано десять стаціонарних робочих місць і лекційну зону на 50 осіб, закуплено найсучасніше обладнання для опанування радіоелектроніки: точні вимірювальні прилади, джерела живлення, мікрокомп’ютери, набори для вивчення робототехніки тощо. За кожним з напрямів щомісяця планується  набирати групу з 10-15 дітей.

Автором ідеї є Євген КОРОТКИЙ — кандидат технічних наук, доцент кафедри конструювання електронно-обчислювальної апаратури Національного технічного університету «Київський політехнічний інститут».

«Досвід діяльності Національного центру «Мала академія наук України» переконливо доводить, що навіть складні сучасні технології можна доступно і «на пальцях» пояснювати школярам за наявності кваліфікованих педагогів і якісних навчальних матеріалів, — акцентує Євген Короткий. — У «Lampa Kids» планується частково використовувати уже існуючі презентації і практичні завдання, апробовані на минулій школі мікроелектроніки. Частину матеріалів перекладемо з англійської. Наприклад, існують чудові англомовні методичні вказівки з робототехніки на базі Lego Mindstorms. А у Великобританії підготовані неперевершені освітні ресурси для вивчення школярами мікропроцесорних систем з використанням BBC Micro:bit. Деякі навчальні матеріали доведеться розробити з нуля, зокрема лекційні і практичні завдання з обробки радіосигналу на SDR модулях».

Крім того, бюджет проекту передбачає закупівлю якісної камери, тому буде змога  записувати лекції на відео і викладати у вільний доступ на майбутньому YouTube-каналі. Організатори школи впевнені, що на її базі можна буде готувати достойних представників України на міжнародних олімпіадах з робототехніки, сформувати нову генерацію інженерів, які розроблятимуть власні «Айфони» в Україні.

Створення лабораторії стало можливим за участі керівництва НТУУ «Київський політехнічний інститут імені Ігоря Сікорського», НЦ «Мала академія наук України» та департаменту освіти і науки Київської міської держадміністрації.

До речі, варто зазначити, що КПІ імені Ігоря Сікорського визнано кращим серед українських університетів за рейтингом QS World University Rankings 2019 у предметних галузях «Engineering — Mechanical», «Aeronautical & Manufacturing» та «Engineering — Electrical & Electronic».

Delimiter 468x90 ad place

Підписуйтесь на свіжі новини:

Газета "День"
читати