Перейти до основного вмісту
На сайті проводяться технічні роботи. Вибачте за незручності.

«Ланцюжок», який виховує істинних українців»

У Луцьку завершилися Дні «Дня» на Волині
26 травня, 11:17

Цього року фотовиставка з кращих світлин міжнародного фотоконкурсу «Дня» приїхала  у Луцьк лише на тиждень, але  і такий її формат не вплинув на відвідуваність, навпаки. За 13 років, що цю виставку презентують на Волині,  вона стала неодмінною частиною місцевого культурного  життя, її чекають, на  неї приходять групами, класами, колективами, приїжджають з інших регіонів Волині.

Ось як каже про це, ділячись враженнями від побаченого, від почутого під час дискусії  студентів Східноєвропейського національного університету імені Лесі Українки, якийє давнім партнером «Дня»,Сергій  ХОМІНСЬКИЙ, доцент кафедри соціальних комунікацій Східноєвропейського національного університету імені Лесі  Українки, спеціальний кореспондент газети  «Волинь-нова»:«Щоразу приїзд фотовиставки газети «День» до Луцька стає помітним явищем для усієї Волині. Адже представлені фотографії привертають увагу до актуальних соціальних проблем, якими власне й живе наше суспільство.Цьогоріч особливо довго розглядав стенд, на якому представлені роботи-переможці попередніх років. Кожна світлина – наче сторінка з підручника сучасної історії.

Як отой хлопчик, який втратив рідних і постраждав сам під час Скнилівської трагедії (нині вже, певно, дорослий чоловік…).

Або приязне рукостискання Леоніда Даниловича та Юрія Віталійовича «енну» кількість років «потому». А хтось же тоді сприймав усе за чисту монету, вірив у ту боротьбу…

Проте найперше ця фотовиставка, як на мене, є приверненням уваги власне до розвитку фотожурналістики. Нині знімати може чи не кожен. Цифрові камери стали доволі розумними та досконалими. Навіть на телефон можна зробити фото пристойної якості. А якщо вже є цілий фотоапарат – ти просто гуру фотосправи! Навів об’єктив, натис кнопочку – клац і усе!

Наводять, клацають, публікують… Буває, переглядаєш деякі наші волинські онлайнові видання – і щиро дивуєшся. Нащо там до того матеріалу три десятки абсолютно беззмістовних, одноманітних фотографій?! Зроблених ніяким не фотокором, а таким собі «журналістом-універсалом», який на усі ті 30 кадрів разом узятих витратив хвилини чотири…

А ось переглядаючи роботи на фотовиставці «Дня», радієш з того, що в Україні (і на Волині – також!) ще є справжня фотожурналістика! Як це не дивно, вона таки живе і розвивається! Є роботи, перед якими стовбичиш по 10-15 хвилин і хочеться стовбичити ще! Бо вони справді неймовірні, вони змушують тебе думати, усміхатися, супити брови…»

ІЗ КНИГИ ВІДГУКІВ

«Не міг подумати, що  через 13 років знову побачу світлини з обличчями молодих захисників держави. Дякую колективу  газети, головному редактору за цей специфічний ланцюжок, який виховує істинних українців».

«Щороку відвідую виставки  газети «День» і  щоразу з вдячністю думаю про її  авторів, її творців на чолі з нашою видатною землячкою Ларисою Івшиною. Широка тематика,  класні світлини, біль і мужність наших воїнів і  їхня незламність. Успіхів, миру нам усім!»

«Дуже дякуємо організаторам за те, що нагадали, як  живуть люди на фронті, тут ми це не завжди усвідомлюємо. Дуже  щиро  і  душевно!»

 

Екскурсія на фотовиставку – як нагорода

Вже вдруге  побачити фотовиставку газети «День»  у Луцьк приїжджають учні Локачинської гімназії. Це та школа, в якій свого  часу навчалася головний редактор  «Дня» Лариса Івшина, котру торік земляки удостоїли звання «Почесний громадянин Локач». Тоді  саме у гімназії відбулося вшанування славної землячки, котра є прикладом для нинішніх учнів – прикладом того, як треба формувати себе  як особистість і як любити Україну  та дбати  про її розвиток. У гімназії традиційно проходять обговорення книг «Дня», останню, «Корона, або Спадщина Королівства Руського» десятикласники обговорили з завідувачем  меморіального музею В’ячеславаЛипинського у ЗатурцяхВіталієм Кушніром.  І директор гімназії Оксана Сахарчук нагородила  найактивніших, найкращих учнів поїздкою у Луцьк на фотовиставку «Дня».

Заступник директора Наталія Левчик розказує, що їздили учні із двох десятих класів, один з яких – історичного профілю, та їхні класні керівники. У бібліотеці університету локачан зустріла проректор Анна ДАНИЛЬЧУК, яка розказала їм про історію фотовиставок, інші просвітницькі проекти «Дня», провела оглядову екскурсію. «Такі екскурсії вчать думати, робити висновки, –каже Наталія Левчик. – Учням нашим було цікаво, вони не проходили  мимо світлин, а зупинялися, обговорювали сюжети. Це радує і нас, вчителів. Після побаченого учні мають написати  свої есе про фотовиставку».

Маршрут №1  у Володимир-Волинський

Під час презентації цьогорічної фотовиставки  «Дня» у Луцьку відбулася й інша знакова для регіону подія:  представлення свіжого номера глянцевого додатку «Маршрут №1». Він присвячений княжому місту, місту,  котре цього року відзначатиме вже свій 1030-й рік народження,  місту, яке одним із перших на території сучасної України отримало магдебурзьке право: Володимиру-Волинському.

Ярослав МАТВІЙЧУК, перший заступник  володимир-волинського міського голови, каже:

– Ми приємно вражені, подивовані цим випуском, це прекрасна креативна реклама для  нашого міста, в якому завжди багато туристів, але їх же ніколи не буває забагато. Це прекрасна ідея: представляти міста, місця, у яких має побувати кожен українець. Найперше  – українці, бо  ми ще мало знаємо свою історію, свої знамениті місця. Ми маємо чим пишатися,  і нам дуже імпонує саме назва журналу –«Маршрут №1». 

Цікава фотовиставка,  до щему, емоційна. Хоч не студент, але з цікавістю  просидів на зустрічі  студентів з  головним редактором «Дня»  Ларисою Івшиною. Дякуємо за те, що ви робите.

На фото: учні Локачинської гімназії на фотовиставці «Дня»

            ***

До речі, після Луцька фотовиставку «Дня» зустрічатиме Львів. Усі деталі – незабаром!

Delimiter 468x90 ad place

Підписуйтесь на свіжі новини:

Газета "День"
читати