Перейти до основного вмісту
На сайті проводяться технічні роботи. Вибачте за незручності.

Лікарні готують до «вільного життя»

Як медичні заклади ставатимуть некомерційними підприємствами
25 квітня, 11:54
ФОТО З АРХІВУ «Дня»

Міністерство охорони здоров’я в рамках проведення медичної реформи запропонувало такий шлях оптимізації роботи медзакладів: з листопада 2017 року всім державним лікарням і поліклінікам України надають можливість пройти реорганізацію, яка передбачає автономізацію закладів, а згодом — зміну системи фінансування. За оцінками експертів, процедура займає максимум шість місяців, як правило — менше.

«13 квітня Верховна Рада прийняла закон про автономізацію медичних закладів. Досі лікарні працюють як бюджетні заклади: є вертикаль управління, а керівник не має жодної свободи. Реформа передбачає, що медзаклади перетворюються на підприємства, які укладатимуть з державою договір про співпрацю. Так само за трудовим договором працюватимуть і медичні працівники, — пояснює Павло КОВТОНЮК, заступник міністра охорони здоров’я. — Головне, що це дасть, — свободу в управлінських рішеннях. У кожній лікарні краще знають, яке рішення прийняти, щоб покращити свою діяльність, але поки медзаклади повинні всі рішення  погоджувати з нами. Наприклад, я маю погоджувати оренду двох квадратних метрів в «Охматдиті» для встановлення кавомашини... Реформа передбачає, що медзаклад сам прийматиме рішення щодо господарських питань, а також політики зарплат, мотивування медперсоналу, оренди, кількості ліжок тощо».

Заступник міністра зауважив, що процес реорганізації тривалий, тому для поліклінік та лікарень з листопада цього року і до кінця 2018-го триватиме пільговий період, коли можна буде пройти максимально спрощену процедуру перетворення закладу на некомерційне підприємство.

За словами Павла Ковтонюка, реорганізація, крім іншого, дозволить лікарням і поліклінікам ефективно працювати після ухвалення закону про реформування фінансування лікарень (за принципом «гроші ходять за пацієнтом»). «Ми не зможемо оплатити послуги закладу за конкретну людину, якщо заклад не буде автономним», — наголошує заступник міністра. Рішення щодо реорганізації має приймати місцева влада, а заклад залишатиметься у власності громади. Реформа також передбачає, що лікарні та поліклініки матимуть рахунки в державних банках.

Delimiter 468x90 ad place

Підписуйтесь на свіжі новини:

Газета "День"
читати