Перейти до основного вмісту
На сайті проводяться технічні роботи. Вибачте за незручності.

«Людина, яку люблять»

Святійший Патріарх Київський і всієї Руси-України Філарет 23 січня відзначив своє 88-річчя
23 січня, 19:11
ФОТО МИКОЛИ ТИМЧЕНКА / «День»

Відомий богослов і церковний діяч, за своє багаторічне служіння Патріарх Філарет доклав багато зусиль для розбудови та утвердження православної церкви в Україні. Саме він став ініціатором надання Українській православній церкві повної канонічної самостійності.

Привітали Предстоятеля Української православної церкви Київського патріархату, зокрема, Президент Петро Порошенко і прем’єр-міністр Володимир Гройсман. «Дякую за самовіддане багаторічне служіння Господу та народу України, за Ваші молитви за мир та злагоду на рідній землі. Шаную Вашу мудрість і патріотизм, активну діяльність з утвердження християнських цінностей в нашому суспільстві, зміцнення підвалин української державності», — йдеться у привітанні від Петра Порошенка, оприлюдненому на офіційному сайті УПЦ КП.

На подію відгукнулось чимало відомих осіб, у соцмережах люди вітали Патріарха, дякували йому за зроблене для українського суспільства. «День» розпитав авторитетного релігієзнавця Людмилу Филипович про те, як вона оцінює роль Предстоятеля Української православної церкви Київського патріархату в житті країни. 

Людмила ФИЛИПОВИЧ, релігієзнавець:

— Гадаю, Патріарх Філарет є людиною історичного масштабу для України. Це підтверджує те, що його доля тісно пов’язана з цією країною, він ніколи не мислив себе поза її межами, тривалий час був екзархом України Російської православної церкви. І завдяки йому стала можливою Українська православна церква Київського патріархату.

Патріарх Філарет — людина мудра, думаюча, людина-практик, відповідальна і дуже дисциплінована, самодисциплінована. І цього він вимагає від священиків, від своїх ієрархів.

Інший важливий момент — Патріарх Філарет є людиною, здатною змінюватися, він відчуває виклики часу, попри те, що є православним і має бути дуже ортодоксальним. Ця людина своїм життям, своїми діями підкреслила, що відкрита змінам. І він змінюється не тільки сам, змінюється і структура, ним очолювана. Ця людина дуже сучасна, попри свій вік, Патріарх Філарет вражає динамічністю і здатністю враховувати потреби часу. 

Обличчя церкви більшою мірою залежить від її лідера. Тим, що сьогодні ми знаємо про Українську православну церкву Київського патріархату, вона насамперед має завдячувати своєму Патріарху. Цю людину не просто шанують, а реально люблять і священики, і миряни. Він відкритий, демократичний, не боїться спілкування з простими людьми. При цьому він є глибоко віруючою людиною.

Це — патріарх-державник. Патріарх, чиїм виступам може позаздрити будь-який державний діяч в Україні. Він дуже патріотичний, розуміє, що очікує Україну, якщо рухатися у неправильному напрямку. Це — борець і проповідник правди.

Delimiter 468x90 ad place

Підписуйтесь на свіжі новини:

Газета "День"
читати