Перейти до основного вмісту
На сайті проводяться технічні роботи. Вибачте за незручності.

Маловідомий, хоча й передвоєнний

У Вінниці зніматимуть кіно про реалії 1939 року
23 травня, 10:17

Громадська організація «Подільська спадщина», яка об’єднує викладачів-істориків Вінницького державного педагогічного університету ім. М. Коцюбинського, почала працювати над створенням кінофільму «1939 рік: історичні міфи та реалії на теренах Вінниччини». Він базуватиметься на архівних документах і тогочасній періодиці, а також міститиме коментарі спеціалістів та свідчення очевидців. Знімальний процес відбуватиметься вздовж «Лінії Сталіна», на так званих вогневих дотах у Літині, Хмільнику, Могилеві-Подільському. Проводитимуть зйомки й у Вінниці, де планують показати ставку Ворошилова, про яку мало знають, хоча у роки Другої світової війни вона мала не менше значення, ніж ставка Гітлера.

«Про 1939 рік багато відомо у світовому аспекті, але як жило українське чи подільське село на той час, розповідають небагато. Хоча це і був передвоєнний, тривожний рік, — зазначає голова ГО «Подільська спадщина», кандидат історичних наук, доцент кафедри всесвітньої історії факультету історії, етнології та права ВДПУ ім. М. Коцюбинського Павло КРАВЧЕНКО. — От, наприклад, березень 1939 року. Гітлер порушив угоду й окупував Чехословацьку Республіку. Ми про це згадаємо. Потім додамо, що в Радянському Союзі відбувся з’їзд ВКП(б), на якому виступали Сталін, Молотов, Калінін, двоє останніх озвучують тезу, що в Радянському Союзі побудований соціалізм, починається поступовий перехід до комунізму, і вперше звучить словосполучення «радянський народ». От після такої частини ми й покажемо, як жив народ, що відбувалося в нашій області, де вже у травні 1939 року відповідно до Постанови про скорочення селянських земель на користь колгоспів у людей почали відбирати землі».

Заступник декана факультету історії, етнології та права з наукової роботи ВДПУ ім. М. Коцюбинського, кандидат історичних наук Анатолій ВОЙНАРОВСЬКИЙ, доповнюючи колегу, каже, що фільм відкриє завісу і покаже простий люд, як він жив, коли у світі змінювався режим і відчувалося наближення війни. І водночас, забігаючи наперед, запевняє, що це буде не соціально-економічна історія, а науково-популярна, орієнтована на різні групи населення.

Тривалість документальної кінострічки становитиме 45 хвилин. Її замовником виступила Вінницька ОДА, надавши на реалізацію проекту 47 тисяч гривень. Над сценарієм та постановкою працює творча група викладачів ВДПУ ім. М. Коцюбинського: Анатолій Войнаровський, Павло Кравченко, Наталка Жмуд, які вже мають досвід у створенні кінопроектів. Нещодавно вони відзняли науковий фільм «Українська революція 1917—1918 рр.», який здобув популярність серед студентської та учнівської молоді. Знімальний процес триватиме все літо. Представити фільм планують до кінця поточного року.

Delimiter 468x90 ad place

Підписуйтесь на свіжі новини:

Газета "День"
читати