Перейти до основного вмісту
На сайті проводяться технічні роботи. Вибачте за незручності.

Міняти валюту лише в... банку

До кінця тижня НБУ внесе до Ради відповідний законопроект
21 січня, 11:25
ФОТО АРТЕМА СЛІПАЧУКА / «День»

Національний банк України пропонує поміняти правила купівлі-продажу валюти для населення. Про це вчора повідомив перший заступник глави НБУ Олександр Писарук. Він пояснив, що йдеться про заборону продажу поза банками.

НБУ хоче відкликати ліцензії на здійснення валютних операцій в обмінних пунктах. Писарук пояснив такий крок тим, що вони, мовляв, продають і купують долари, євро й іншу валюту з порушеннями відповідної інструкції.

Про які порушення йдеться перший заступник глави не зміг сказати. Свої новації регулювальник внесе до Декрету Кабміну про валютне регулювання й передасть у вигляді законопроекту до Ради найближчими днями. Якщо депутати їх погодять, то працювати обмінникам залишиться три місяці. Щоправда, хто клопотатиме за цей документ у парламенті поки не зрозуміло. У регулювальника немає права законодавчої ініціативи. Залишається парламентський комітет з банків, окремі депутати, КМУ або Президент.

У НБУ запевняють: у країні й так надто багато обмінників. «На 100 тисяч населення —45 банківських обмінних пунктів. Це другий показник у Центральній і Східній Європі після Болгарії, де по 65», —озвучив «свіжі» дані Писарук. Водночас, за його словами, обмінники здійснюють лише 1% усіх валютних операцій на внутрішньому ринку. На підтвердження своїх слів навів статистику: за 11 місяців 2014 року небанківські фінустанови купили $79,9 мільйона й продали $79,6 мільйона, тоді як банки —відповідно $5,5 мільярда і $7,8 мільярда.

Нагадаємо, що це друга спроба регулювальника сказати «Стоп!» обмінникам. У листопаді 2008 року НБУ приймав постанову, що зобов’язувала банки з 1 січня 2009 року перейти на торгівлю валютою виключно через власні каси й розірвати договори з партнерами, що працюють в обмінних пунктах за агентськими угодами. Тоді з цього нічого не вийшло. Усе залишилося, як було. Повернутися до цієї ідеї НБУ стали закликати 2012 року, але з реальною ініціативою він вийшов лише зараз.

Хоч регулювальник і заявляє, що, прибираючи обмінники, бореться з їхніми порушеннями. Але цілком очевидно, що рішення вплине й на темпи купівлі валюти населенням. Нагадаємо, що, за даними НБУ, фізичні особи 2014 року купили валюти на $2,41 мільярда більше, ніж продали. Хоч це на 16,3% менше аналогічного показника 2013 року, проте попит все ще переважає продажі. А це не сприяє відновленню економіки й інвестиційного іміджу країни.

Чим закінчиться операція з ліквідації обмінників? І чи не станеться банального перерозподілу ринку: коли продавці понесуть долари і євро не в банківські каси (наразі за курсом 15,8 гривні), а на «чорний» ринок, де вартість долара коливається в межах 20 гривень? Про це «День» запитав фінансового аналітика Олександра ОХРІМЕНКА:

— Сьогодні фінансові компанії, торгуючі валютою через свої обмінники, забезпечують зв’язок між банківською системою й реальністю. Якщо їх ліквідують, то вони перейдуть працювати на чорний ринок. Такими методами боротися з чорнимо ринком безглуздо. Це, навпаки, лише розширить його. Зараз ці обмінники НБУ може проконтролювати, перевірити, а тоді як? Що стосується озвученої статистики щодо частки обсягів валютних торгів цими небанківськими установами, то НБУ трохи перекручує. Банки купують як готівку, так і безготівкові долари, а обмінники —лише готівкові. Звідси така велика різниця. Так, у банків є обіг валютних торгів, але на сьогоднішній день валюту можна купити практично лише в обмінниках або ж на чорному ринку. На мій погляд, треба не закон приймати, а відновлювати аукціони, повернутися до керованого курсу, але при цьому зробити його реальним і далі рухатися за ринком. Реальний курс сьогодні 22 гривні, а не 15,8, як говорить НБУ.

Delimiter 468x90 ad place

Підписуйтесь на свіжі новини:

Газета "День"
читати