Перейти до основного вмісту
На сайті проводяться технічні роботи. Вибачте за незручності.

На честь родини Скоропадських

Науковці Інституту історії України ініціюють створення культурно-історичного заповідника на Сумщині
28 лютого, 11:19

Культурно-історичний заповідник або музей на честь родини Скоропадських має з’явитися у Гамаліївському Свято-Харлампієвському жіночому монастирі, що неподалік Шостки. Про це під час відвідин монастиря говорили науковці, зокрема провідний науковий співробітник Інституту історії України Тетяна Осташко, заввідділу Інституту національної пам’яті Павло Подобєд та інші. І для майбутнього музею  вже передали релігійній громаді кілька збірників «Скоропадські», що містять фотодокументи з родинного архіву, зібраних в наукових установах зарубіжжя. А ще кілька двотомників «Українська держава». Науковці переконані, це цілком справедливо, адже саме тут розташована усипальня сім’ї Скоропадських з надгробними плитами.

Провідний науковий співробітник Інституту історії України НАН України Тетяна ОСТАШКО відзначає: «Дуже важливо, щоб тут була заснована історико-культурна пам’ятка, місце, куди могли прийти як українці, так і іноземні гості, щоб подивитися на цей заповідник».

А щоб справа рушила з місця, зазначають науковці, потрібно відокремити обитель від Шосткинської виправної колонії №66 суворого режиму. І додають: ця земля має належати релігійній громаді, щоб віряни могли вільно переміщатися територією жіночого монастиря. Таку думку поділяє єпископ Конотопський та Глухівський.

Зі слів священнослужителів, Гамаліївський Свято-Харлампієвський жіночий монастир засновано у 1702 році. Через 31 рік Харлампіїв монастир стає чоловічим, проте ненадовго, бо у 1738 році святиня згорає вщент. А відновили її у 1827 році і повернули статус жіночого монастиря. Внаслідок заборони радянської влади церкву закрили. А на тому місці тривалий час стояли різні споруди: будинок для престарілих, дитячий притулок, клуб та зерносховище. Згодом там побудували Шосткинську виправну колонію №66 суворого режиму. І лише у 1994 році, з метою залучення засуджених до духовності, реставрували монастир, який діє і донині.

«Монастир заснував Андрій Гамалій, він тут збудував два млини і передав їх своєму синові Антонію, який був віруючим чоловіком і створив на цій території жіночу общину. Саме слово «Гамалєя» означає козацька шабля. Загалом монастир будувався протягом 16 років. Суттєво у розбудові допомагала родина Скоропадських, які тут поховані», — розповідає ієромонах Феодосій, священик Свято-Харлампіївського жіночого монастиря.

Delimiter 468x90 ad place

Підписуйтесь на свіжі новини:

Газета "День"
читати