Перейти до основного вмісту
На сайті проводяться технічні роботи. Вибачте за незручності.

Наукові імпульси

На здобуття премії імені Платона Костюка цьогоріч претендували дослідники нервових та білкових клітин
21 грудня, 11:59

Цю нагороду можуть отримати вчені, які живуть і працюють в Україні, займаються біомедичними дослідженнями та нещодавно захистили кандидатську дисертацію. Премія вручається вже увосьме. Цього року фіналістів було троє.

Ганна Думанська, співробітниця Інституту фізіологія імені О.Богомольця Національної академії наук України, представила дослідження електричних сигналів у сітківці щурячого ока. Дослідниця змоделювала у чашці Петрі мережу, яка обробляє візуальну інформацію. Олександр Савицький з Інституту молекулярної біології та генетики представив створену за його участю комп’ютерну обчислювальну систему. Вона дозволяє точно моделювати білкові молекули і зміни в їхній формі внаслідок генетичних мутацій.

Переможцем став науковий співробітник відділу фізіології сенсорних систем Інституту фізіології Володимир Кротов. Він дослідив роботу нервових клітин у важкодоступному внутрішньому клітинному шарі спинного мозку. За словами науковця, настільки детальне дослідження цих клітин проводилося вперше. Володимир одержав пам’ятний диплом та грошовий приз — еквівалент 1 тисячі доларів.

Нагадаємо, видатний український вчений Платон Костюк свого часу очолював Інститут фізіології, де сформував потужну наукову школу і зробив відкриття світого значення. Фонд та нагороду його імені заснували учні вченого, які працюють у різних країнах. Науковці збирають гроші й проводять незалежне оцінювання заявок від молодих колег, які розвивають українську науку. Із 2015 року наглядом та юридичними питаннями фонду займається Наукове товариство Шевченка (НТШ) у США. Підтримати цю справу може кожен охочий на сайті Фонду або на сайті НТШ. До речі, цьогоріч вперше до приватних пожертв додалися гроші від двох українських компаній.

Delimiter 468x90 ad place

Підписуйтесь на свіжі новини:

Газета "День"
читати