Перейти до основного вмісту
На сайті проводяться технічні роботи. Вибачте за незручності.

Найдавніша знахідка

Палеонтологічна колекція Вінницького обласного краєзнавчого музею поповнилася... зубом мамонта
21 жовтня, 19:00

Цього літа, прогулюючись поблизу Дністра, громадські активісти Олександра Венславовська, Володимир Подолян та Олександр Щерба випадково натрапили на велику кістку, вагою майже 5 кг. Невідома знахідка здалась молодим людям цікавою і тому вони відправили її на експертизу до відомого палеонтолога з Чернівців — професора Богдана Рідуша. Він дослідив знахідку і підготував висновок. Виявилося, що це зуб мамонта Mammuthus intermedius, якому приблизно 200 тисяч років. Знахідку науковець порадив передати до музею, що молоді люди і зробили. Зуб мамонта став найдавнішим експонатом у палеонтологічній колекції Вінницького обласного краєзнавчого музею. Хоча вона налічує майже пів тисячі експонатів.

«Улітку ми відпочивали на березі Дністра у Мурованокуриловецькому районі Вінниччини. Гулячи лісом, натрапили на цікаве місце, де був великий потік талої води і каміння. Там і знайшли цю велику кістку, яка привернула увагу, — розповідає представник ГО «Мистецьке об’єднання «Плай» Олександр ЩЕРБА. — Друзі спочатку радили нам продати знахідку, щоб отримати гроші. Але нас найбільше цікавило, що це, власне, таке. Коли отримали висновок від Богдана Рідуша — здивувалися. Адже такі знахідки у наш час не часті. Тепер хочемо залучити археологів і науковців, щоб провести там повноцінну експедицію. Може, на тому місці розташоване поселення неандертальців».

Співробітники краєзнавчого музею виділили для знахідки спеціальне місце у колекції. Її розташували у першій виставковій залі, поруч зі скелетом мамонта Вінні, який знайшли у 1961 році поблизу села Ольгопіль Чечельницького району. З-поміж інших експонатів у експозиції представлені здебільшого фрагменти мамонтів, що жили на початку антропогенового періоду: уламки бивнів, хребці та інші частини скелета, знайдені на території Вінницької області. Першою знахідкою, з якої почалося формування палеонтологічної збірки музею, був саме зуб мамонта. Його передали закладу ще  у 1934 році.

Delimiter 468x90 ad place

Підписуйтесь на свіжі новини:

Газета "День"
читати