Перейти до основного вмісту
На сайті проводяться технічні роботи. Вибачте за незручності.

«...Не менш важливо, ніж матеріальна підтримка»

Волонтери привезли до зони АТО українську пісню та книжки «Дня»
17 липня, 10:33
ФОТО НАДАНО МИКОЛОЮ ГРИЦЕНКОМ

Цього тижня до прифронтових Артемівська та Курахового завітав гурт «Тінь сонця» та виконавець Сергій Файфура. Музиканти дали концерти для військових, громадських активістів і мирних жителів. Запросили їх самі військові, розповідає один із організаторів туру заступник директора компанії «Аквасервіс» Олександр Юрков.

«До нас звернулися наші друзі з батальйону «Київ-12» і попросили влаштувати їм своєрідну культурну програму. Люди на війні втомлюються і фізично, й психологічно. Їм потрібна розрядка. Навіть коли військові повертаються додому, їхнє напруження не спадає. Із бойових дій вони приїжджають у інший світ та не можуть себе знайти. Коли бійці знають, що в цей час їхні друзі воюють та зазнають поранень, вони не можуть розслабитися. Концерт у зоні бойових дій на хлопців впливає значно краще. Він показує, що про них не забули та поважають їхній внесок. Це навіть важливіше, ніж матеріальна підтримка».

12 липня волонтери влаштували концерт для бійців на військовій базі в Артемівську, а 13 липня українська пісня лунала на центральній площі Курахового. За словами пана Олександра, місцеві жителі з цікавістю поставилися до заходу. Хоча Курахове періодично обстрілюється, публічна подія зібрала велику аудиторію. Щоправда, прийти на захід із символікою наважилися одиниці:

«Більшість населення поки в очікуванні. — розповідає Олександр Юрков. — Вони не знають, яка влада до них прийде. Лише одиниці наважуються відкрито показати свою позицію. Бути патріотом і носити стрічку в тому ж Кураховому та в Києві — не одне й те ж. Щоб заявити про свої погляди в зоні АТО, треба бути справжнім героєм. Утім, люди зізнавалися, що такі концерти в них не часті. Останній був аж 2012 року, під час річниці місцевої ТЕС. На культурне життя цих міст ніхто не звертав уваги. Може, тому вони шукають чогось іншого? Взагалі мене дивує, що патріотичні фестивалі відбуваються лише в Західній та Центральній Україні. Ось, приміром, я дізнаюся, що має бути фестиваль патріотичної пісні в Тернополі. Звісно, це потрібно, але хіба зараз для Тернополя цей фестиваль важливіший, ніж для Артемівська?»

Крім пісні, волонтери привезли військовим їжу, одяг, спортивний інвентар, а також книжки та періодичні видання від «Дня».

«Ми давно співпрацюємо з газетою «День», — розповідає пан Олександр. — Серед видань, що є в Україні, ця газета, мабуть, найбільш достойна того, щоб називатися саме українською, оскільки відповідає інтересам нашої нації. Хлопці, які зараз воюють на сході, налаштовані патріотично, мислять у правильному руслі щодо розбудови держави. Часто їм бракує фактологічного підгрунтя, а ваші книжки та газети дають їм це».

Delimiter 468x90 ad place

Підписуйтесь на свіжі новини:

Газета "День"
читати