Перейти до основного вмісту
На сайті проводяться технічні роботи. Вибачте за незручності.

«Не втрачати інформаційного зв’язку»

Вінницькі волонтери створили програму, яка допоможе в лікуванні бійців АТО
20 липня, 12:30
ФОТО REUTERS

Громадська організація «Мольфар» розробила хмарну облікову систему IgiMED, яка покликана забезпечити інформаційний супровід пораненого в зоні АТО. Після надання першої медичної допомоги лікар створюватиме електронну карту пацієнта і передаватиме всі дані з планшета або стаціонарного комп’ютера у так звану «хмару». Інформація завдяки системі IgiMED буде доступна для будь-якого медика, який працює в системі. А кожен боєць матиме власну електронну історію хвороби.

Голова громадської організації «Мольфар» Юлія Вотчер каже, що поштовхом до створення систем IgiMED стала відсутність обліку поранених на сході. Волонтери неодноразово стикалися з тим, як захисник, котрий втратив руку чи ногу на передовій, не міг довести, що це сталося саме в зоні проведення Антитерористичної операції.

«Якось під час чергової поїздки в зону АТО я була свідком, як лікар відправляв пораненого з передової в мобільний госпіталь. Знаєте, де він записував його дані? У звичайному блокноті! На клаптику паперу просто було вказано характер поранення, — розповідає Юлія Вотчер. — При транспортуванні втрачається інформаційний зв’язок між медиками на передовій і лікарями фронтового госпіталю, не кажучи вже про центральні медичні заклади, які діють глибоко в тилу. Потрібна була система. Щоб її створити, ми звернулися до програмістів. Вони розробили програму, якою може користуватися кожен лікар. Вона містить усі протоколи лікування, має базу необхідних препаратів, які слід використовувати в тій чи іншій ситуацій, навіть всі форми медичні. Це дозволить лікарям розв’язати руки й займатися не паперовими звітами, а лікуванням людей».

Поки що волонтери вирішили апробувати систему на місцевих медиках. Потім її обіцяють випробувати на передовій.

Delimiter 468x90 ad place

Підписуйтесь на свіжі новини:

Газета "День"
читати