Перейти до основного вмісту
На сайті проводяться технічні роботи. Вибачте за незручності.

Нові стандарти для вищої освіти

Впродовж 2017-го МОН затвердить 250 наборів вимог до змісту та результатів освітньої діяльності ВНЗ
17 січня, 11:27

Упродовж цього року МОН планує затвердити якісно нові стандарти вищої освіти: 120 для бакалаврів, 80 — магістрів і 50 — докторів філософії. Про це повідомив директор департаменту вищої освіти МОН Олег Шаров під час обговорення проекту Середньострокового плану пріоритетних дій Уряду до 2020 року щодо забезпечення якості вищої освіти, повідомляє mon.gov.ua.

Наразі кількість розроблених стандартів вищої освіти — тобто які принаймні були підготовані науково-методичними комісіями і винесені на громадські обговорення — становить 86 для бакалаврів і 15 — магістрів. Зараз 40 «бакалаврських» вже пройшли громадське обговорення, доопрацьовані та схвалені сектором вищої освіти науково-методичної ради МОН.

Нові стандарти вищої освіти — це стандарти нового покоління, які прийшли на зміну Галузевих стандартів вищої освіти і базуються на компетентісному підході та поділяють філософію визначення вимог до фахівця, закладену в основу міжнародного Проекту Європейської Комісії «Гармонізація освітніх структур в Європі» (TUNING).

Затвердження стандартів стане кроком до виконання одразу кількох завдань вищої освіти, передбачених в Програмі діяльності Уряду. Зокрема, однією з цілей є реальна академічна автономія ВНЗ, яка, серед іншого, надає вишам можливість самим розроблювати освітні та освітньо-наукові програми. І саме стандарти вищої освіти стануть для університетів орієнтиром того, що конкретно вимагає держава від їхньої діяльності.

Delimiter 468x90 ad place

Підписуйтесь на свіжі новини:

Газета "День"
читати