Перейти до основного вмісту
На сайті проводяться технічні роботи. Вибачте за незручності.

Області діляться вакциною

Пік захворювань на кір у МОЗ прогнозують наприкінці зими
01 лютого, 11:46
ФОТО REUTERS

У лютому кількість хворих на кір в Україні продовжить зростати. Такий прогноз озвучили в Центрі громадського здоров’я МОЗ України. За четвертий тиждень січня цією хворобою заразилися на 7% більше людей, ніж тижнем раніше: 292 дорослих і 574 дитини.

«Минулого тижня найбільшу кількість хворих зафіксували на Івано-Франківщині — 645, а також в Одеській області — 468 та Закарпатській — 460. Найменше випадків — у Харківській, Луганській і Сумській областях. У поточному році від кору в Україні померли троє людей, з них двоє дітей», — розповідає Володимир КУРПІТА, переможець відкритого конкурсу на посаду генерального директора Центру громадського здоров’я МОЗ України.

За словами Курпіти, торік рівень охоплення дітей в Україні плановою вакцинацією від кору зріс удвічі порівняно з 2016 роком. Зокрема однорічні діти, які підлягали плановій вакцинації у 2017 році, охоплені щепленням на 93,3%. Найбільше в Донецькій області — 99%, Дніпропетровській — 99% і Київській — 98%. Найнижчий рівень охоплення щепленням у Львівській — 86%, Рівненській — 78% і Закарпатській областях — 71%. Для порівняння, у 2016 році рівень охоплення дітей у віці 12 місяців щепленням від кору складав 45%.

Щодо шестирічних дітей, які підлягали плановій ревакцинації у 2017 році,  то нині вони охоплені щепленням на 90,7%. Найвищий  рівень у Дніпропетровській, Черкаській і Херсонській областях — 99 і 98%. Найнижчий — у Рівненській (81%), Львівській (80%) та Закарпатській (49%) областях. У 2016 році загальний відсоток щеплення шестирічних дітей склав 30,7%.

Також на кінець січня 2018 року провакцинували 70% дітей, які свого часу пропустили першу дозу КПК (вакцина проти кору, краснухи та паротиту) та 76% дітей, які своєчасно не отримали другу дозу.

За інформацією Міністерства охорони здоров’я, зараз залишок вакцин складає близько 300 тисяч доз. Відбувається перерозподіл вакцин в інші області, де є більший попит. Зокрема у Київ має надійти партія з Харківщини. Загалом у 2018 році на кір у столиці захворіли 153 людини. Не таке стрімке зростання, як у інших регіонах, пов’язують із обмежувальними заходами, запровадженими Київською міською держадміністрацією.

Окрім Києва, додаткові дози вакцини від кору перенаправили у Дніпропетровську, Закарпатську, Одеську та Кіровоградську області. Фахівці наголошують, що ця бельгійська вакцина є якісною, безпечною та безкоштовною. Планова наступна партія вакцини прибуде до України у квітні цього року.

Delimiter 468x90 ad place

Підписуйтесь на свіжі новини:

Газета "День"
читати