Перейти до основного вмісту
На сайті проводяться технічні роботи. Вибачте за незручності.

«Переможна битва для Тарутина»

Господарський суд Одеської області визнав незаконними дії Міністерства оборони щодо розорювання ландшафтного заказника
20 квітня, 11:46
ФОТО З САЙТА PANORAMIO.COM

«Якщо це, умовно кажучи, війна, то це перша переможна битва для Тарутинського степу», — коментує рішення суду Софія Шутяк, юрисконсульт міжнародної благодійної організації «Екологія-Право-Людина». Тільки перша, бо у програної сторони є право на апеляційну скаргу. Екологи вважають, що фермерські господарства, проти яких подавали позов за незаконне розорювання земель ландшафтного заказника «Тарутинський степ», саме так і зроблять. Адже в суді переконували, що орали, не знаючи, що це територія природно-заповідного фонду, і планували вирощувати тут сільськогосподарські культури.

На цій позиції спочатку наполягало і Міністерство оборони, яке без вагань укладало договори з приватними підприємствами про надання їм в оренду земель, що колись належали військовому полігону. Це всупереч тому, що з 2012 року територія має статус ландшафтного заказника. Та Господарський суд Одеської області визнав такі дії відомства незаконними.

«Ми задоволені таким рішенням, вважаємо його дуже прогресивним, бо суддя пішла проти системи і назвала речі своїми іменами. Це дуже цінно, — зауважує Софія Шутяк. — У рамках цього процесу ми досягли суттєвих змін, ділянки зареєстрували належним чином, сплатили відповідні податки. Місцева громада побачила, що є надія, тому варто об’єднуватися. Зараз у них організовується ініціатива «Зелений листок», яка хоче це питання тримати на контролі. На останньому засіданні робочої групи, створеної за ініціативи Міністерства екології та природних ресурсів, за участю представників Міністерства оборони і громадських активістів прийняли рішення, що степ зараз краще взагалі не чіпати (раніше оборонне відомство погоджувалось рекультивувати розорані землі. — Авт.). Як пояснили співробітники Інституту ботаніки НАН України, якщо не тривожити степ, він відновиться сам, бо довкола є ділянки, звідки заноситиметься насіння рослинок. Важливо тримати питання «Тарутинського степу» на контролі та вимагати збільшення площі заказника й підвищення його статусу».

Delimiter 468x90 ad place

Підписуйтесь на свіжі новини:

Газета "День"
читати