Перейти до основного вмісту
На сайті проводяться технічні роботи. Вибачте за незручності.

Перший дзвінок тривоги

Доки вчителі готуються зустрічати в класах першопрохідців Нової української школи, чиновники звітують про освоєння виділених на неї коштів
22 серпня, 17:42

Київський міський голова Віталій Кличко під час Серпневої конференції педагогічних і науково-педагогічних працівників міста Києва заявив: «Київ – єдиний регіон в Україні, який виділив найбільше коштів на впровадження НУШ. Держава нам виділила 69,6 млн грн. Місто ж мало віднайти решту – 30 відсотків. Але ми збільшили нашу частку у 6,5 разів! І виділили на втілення цієї концепції понад 150 млн гривень». За ці кошти для майже 34 тисяч майбутніх першокласників створюються класи із меблями-трансформерами, необхідною технікою та обладнанням. Робочі місця вчителів також обладнають за сучасними вимогами, зокрема встановлять комп’ютери.

У регіонах ситуація не така оптимістична. За інформацією МОН, на місцях освоїли лише 50-70% з мільярдної субвенції на обладнання для класів та друк підручників. Міністр освіти та науки Лілія Гриневич називає декілька причин цього. По-перше, депутати деяких місцевих рад довго не голосували за розподіл коштів, відповідно, не оголошувалися тендери. По-друге, замовлення для НУШ повинні забезпечувати лише українські виробники, а значна частина виявилася неготовою до різкого підвищення попиту на свої товари. Гриневич під час виступу на Національній серпневій конференції-2018 зазначила:  «Ситуація з субвенцією показує, що проблема значно глибша, ніж здавалося, і тільки органам місцевого самоврядування та МОН із нею не впоратися. Тут зможе зарадити тільки міжвідомча взаємодія. Численні проекти з децентралізації можуть стати основою, на якій ми надамо підтримку громадам та консультації щодо управління фінансами, бюджетування, оформлення тендерної документації та проведення торгів. Це дасть позитив не лише для сфери освіти, а й підтримає спроможність громад загалом». Прем’єр-міністр України Володимир Гройсман у відповідь зауважив, що можна створити міжвідомчий координаційний комітет, який контролюватиме ситуацію і стимулюватиме прогрес на місцях.

Крім того, очільниця МОН запевнила, що поки що неосвоєні гроші будуть витрачені за призначенням, і парти у школах таки з’являться. Також вона нагадала, що директори шкіл та батьки мають право запитувати у місцевих депутатів, скільки коштів виділено на область чи місто із державного та місцевого бюджету та в які школи було закуплене обладнання.

Delimiter 468x90 ad place

Підписуйтесь на свіжі новини:

Газета "День"
читати