Перейти до основного вмісту
На сайті проводяться технічні роботи. Вибачте за незручності.

Петриківкою їздить хатина на колесах

І популяризує народне мистецтво
17 листопада, 19:38

У Петриківці народні майстри перетворили старий «Запорожець» на хату на колесах. Усередині та зовні його прикрасили квітчастим петриківським розписом. Таке диво на колесах з метою популяризації народного мистецтва придумав і створив місцевий мешканець Микола Дека. Для цього він разом із братом розрізали на дві половини старий «Запорожець». Мотор заховали, а сидіння водія вмонтували в підлогу. Зовні виглядає так, що  вулицею їде розмальована українська хатина.

Незвичайна автівка вже стала місцевою цікавинкою. У кутку хатини на колесах — піч, а на стінах — ікона та вишиті рушники. «Були проблеми, як розрізати «Запорожець», з’єднати все, щоб управління було. Силами своєї родини ми розмалювали, вкрили її рогозою», — розповідає народний майстер. Петриківським розписом у його родині займаються всі. Дружина Валентина — заслужений майстер народної творчості України. Стежкою батьків пішли і четверо дітей. Їхні роботи прикрашають стіни хатини «Коли ми створюємо картину —  вкладаємо настрій, обов’язково лише позитивний, адже коли негативний — то робота не йде», — пояснюють народні майстри. Для гарного настрою зробили цю хатину на колесах.

Родина Миколи Деки створила свій домашній музей, куди запрошує на майстер-класи з гончарства та мистецтва петриківського розпису. Навчають гостей робити ляльку-мотанку, сувеніри з соломи, а ще  — обов’язково покатають у хатині на колесах.

Delimiter 468x90 ad place

Підписуйтесь на свіжі новини:

Газета "День"
читати