Перейти до основного вмісту
На сайті проводяться технічні роботи. Вибачте за незручності.

Під Хотинською фортецею руйнується скеля

Вивітрювання породи стало особливо інтенсивним минулого року
01 липня, 14:44

Хотинська фортеця із містечка Хотин у Чернівецькій області є одним із семи чудес України. Вона належить до числа найстаріших у Східній Європі фортифікаційних споруд, бо веде свій початок із X століття, а кам’яною фортеця стала ще з XIII. Однак сьогодні більш ніж тисячолітня історія фортеці може перерватися. Внаслідок дії погодних факторів скеля, на якій стоїть фортеця, почала руйнуватися.

«Вивітрювання скельної породи біля підніжжя фортеці найбільш помітне з боку річки Дністер. Воно розпочалося давно, але чомусь минулого року стало особливо інтенсивним, — коментує директор державного історико-архітектурного заповідника «Хотинська фортеця» Єлизавета Буйновська. — Якщо ці процеси будуть розвиватися так само стрімко, це може спричинити руйнування фортеці».  

Для з’ясування причин вивітрювання скельної породи та визначення необхідних запобіжних заходів при «УкрНДІреставрація» торік було створено спеціальну робочу групу. Після проведення вишукувань у Хотині вона мала розробити відповідну проектно-кошторисну документацію. Попередньо її планували представити до кінця червня, і за інформацією Є. Буйновської, для більш детального вивчення причин руйнації скелі у липні в Хотині планують провести нову низку фізико-хімічних та геологічних досліджень.

Delimiter 468x90 ad place

Підписуйтесь на свіжі новини:

Газета "День"
читати