Перейти до основного вмісту
На сайті проводяться технічні роботи. Вибачте за незручності.

Підтримати і реабілітувати

У Черкасах спільними зусиллями Центру зайнятості й небайдужих допомагають людям на візках
23 листопада, 19:37
ФОТО РУСЛАНА КАНЮКИ / «День»

У Черкасах громадська організація «Спілка батьків молоді з інвалідністю «Перспектива» налагодила тісну співпрацю з міським Центром зайнятості. Вони спільно реабілітують молодь  з інвалідністю, забезпечують її не тільки необхідними для реабілітації фахівцями, а й соціальними працівниками.

«Коли ми направляємо безробітних до громадської організації, вони виявляють найкращі свої якості. До Центру зайнятості прийшла жінка, яка переїхала з окупованого Луганська, вчителька української мови, для якої ми не змогли дібрати відповідну роботу. Тому, погодившись на громадські роботи, вона влаштувала з молоддю активні заняття для візочників. Окрім малювання, бісероплетіння,  організовано театральну студію «Рампа», де танцюють, співають», — розповідає директор Черкаського міського центру зайнятості Оксана ЩЕРБАК.

У службі зайнятості запевняють: це чудова можливість для тимчасової матеріальної підтримки в період безробіття, а також додаткова нагода виявити свої професійні якості для подальшого працевлаштування на постійне місце роботи. 

Ірина Таранова мешкає в будинку, який такий один в Україні, бо об’єднує сім’ї, де є люди з інвалідністю. Тут широкі двері та коридори, пандуси, пасажирський і вантажний ліфти, що дає можливість вільно пересуватися людям на візках.  Донедавна Іра майже не розмовляла, сумувала вдома з бабусею, а тепер має співрозмовника — соціального працівника, хвалиться вона новими досягненнями: «Ми тепер виходимо на спортмайданчик і займаємося фізкультурою, відвідуємо   гурток театрального мистецтва». Сама соціальний працівник Наталія Могилянська зізнається, що їй приємно працювати, бо вони одного віку, разом слухають музику, виходять на прогулянки. 

У цьому будинку на першому поверсі розташований Громадський центр соціальної та фізичної реабілітації «Перспектива». Тут діють кімнати денного перебування людей з інвалідністю на час, коли батьки на роботі, масажний кабінет, кімната ЛФК, працюють масажист, реабілітолог, психолог. Молодь займається творчістю. «Це дуже добре, що можна привести сюди дитину, залишити її з соціальним працівником, а тим часом ми можемо повноцінно працювати, заробляти гроші для своїх дітей», — зауважує мама дитини з інвалідністю Алла ЧЕРНЕНКО. До важких дітей соціальний працівник навідується додому, може супроводжувати на громадські заходи, вчити читати, розмовляти, висловлювати свої думки. Для цього, кажуть у службі зайнятості, зазвичай добирають безробітних з вищою освітою. За інформацією міського Центру зайнятості, поточного року на такі роботи з Фонду безробіття використано майже 70 тисяч гривень.

«Для нас така допомога дуже важлива, бо без фінансування тяжко. Нашу ініціативу підтримали й на рівні Державної служби зайнятості, тому намагатимемося передати наш досвід іншим областям, бо це — шанс для особливих дітей реабілітуватися, навчатися, здобувати знання», — розповів голова ГО «Спілка батьків молоді з інвалідністю «Перспектива» Валерій ГАВРІЛОВ.

Delimiter 468x90 ad place

Підписуйтесь на свіжі новини:

Газета "День"
читати