Перейти до основного вмісту
На сайті проводяться технічні роботи. Вибачте за незручності.

«Почесні» шори

У Міжнародний день толерантності, 16 листопада, оголосили переможців антипремії «Дискримінатор року-2017»
16 листопада, 17:02

Відзнаку чотири роки тому започаткувала Коаліція з протидії дискримінації в Україні. Номінувати когось на звання дискримінатора може будь-хто з українців. Цього року надійшло 49 заявок, деякі суб’єкти набирали до п’яти скарг від громадськості. Дев’ять членів журі – представники правозахисних організацій, журналісти, культурні діячі – також обирали номінантів.

Цього року антипремія мала три номінації. У категорії «Язик мій – ворог мій» відзначили мера Чернігова Владислава Атрошенка, який переконаний, що люди, які народили менше трьох дітей – хворі й не заслуговують на те, щоб називатися українцями. Серед інших претендентів на антипремію в цій номінації були депутат Верховної Ради Олег Ляшко, міністр культури Євген Нищук, Музей науки у Вінниці, націоналістичний рух «Карпатська Січ», «Правий Сектор» і навіть двоє громадських діячів.

«Проблема у тому, що ні політики, ні держслужбовці досі не відчувають відповідальності за свої слова, – наголошує Ірина Федорович із Коаліції з протидії дискримінації. – Вони чомусь вважають, що можуть ображати інших, а їм за це нічого не буде. Але ми все одно поступово рухаємося до розуміння, що свобода слова не може ображати інших людей і не дозволяє просувати ненависть. Сподіваюся, колись ми замінимо антипремію на премію за просування різноманіття та поваги».

Дискримінаційним діям присвячено наступну номінацію – «Реально Г». У ній переміг ректор Національного педагогічного університету імені Михайла Драгоманова Віктор Андрущенко через «згін» студентів на молебень. «Навчальні заклади зараз стають оплотом традиціоналізму та сприятливим середовищем для ультраправих організацій, – вважає Олена Шевченко, член координаційної ради Коаліції. – На жаль, для правозахисних і гендерних ініціатив залишається все менше місця. У переліку номінантів – і сексистська реклама магазину «Цитрус», і недоступний для людей з інвалідністю та матусь із візочками PinchukArtCentre, і Національна поліція, що затягує або взагалі відмовляється від розслідування дискримінаційних справ».

У третій номінації, «Дискримінація «в законі», беззаперечним лідером стала Всеукраїнська Рада церков і релігійних організацій, яка протидіє ратифікації Стамбульської конвенції в Україні, блокуючи таким чином міжнародні механізми протидії домашньому насильству. «Гідну конкуренцію» священнослужителям склали Тернопільська міськрада та нардеп від «Блоку Петра Порошенка» Дмитро Голубов.

Усі переможці отримають поштою дипломи та шори – як нагадування про необхідність розширення кругозору та виховання в собі толерантності.

Delimiter 468x90 ad place

Підписуйтесь на свіжі новини:

Газета "День"
читати