Перейти до основного вмісту
На сайті проводяться технічні роботи. Вибачте за незручності.

«Погляд крізь 30-річчя»

У Новограді-Волинському відбулося ювілейне літературно-мистецьке свято «Лесині джерела»
31 липня, 18:31

У Новограді-Волинському протягом трьох днів — 28 — 30 липня — відбувалося Міжнародне свято літератури і мистецтв «Лесині джерела». Жителі вважають народження в їхньому місті видатної письменниці Лесі Українки найзнаменнішою подією, адже завдяки цьому Новоград-Волинський знають не лише в Україні. Тож для вшанування геніальної землячки 30 років тому започаткували мистецьке свято. Починалося все 8 серпня 1987 року, коли на центральній площі Новограда-Волинського було урочисто відкрито пам’ятник Лесі Українці. І кожного року відтоді свято дедалі більше наповнювалося мистецькими подіями, збагачувалася його програма, розширювалася географія гостей, які відвідували цей захід, що з часом набув міжнародного статусу.

Цьогоріч до Новограда-Волинського приїхали представники із низки міст України, делегації з Грузії та Польщі, науковці, лесезнавці, лауреати державних та обласних премій імені Лесі Українки, люди, які досліджують творчість геніальної поетеси та популяризують її.

У музеї родини Косачів відбувся ХІІ Всеукраїнський конкурс виконавців художнього слова ім. Лесі Українки, який щороку об’єднує все більше молодих талантів. Нинішнього року найкращими виконавцями журі визнало Марію Заниборщ та Олександра Коваль з Києва, друге місце у Любові Янчукевич, яка теж зі столиці, третє — у Галини Капралової з м. Запоріжжя. А гран-прі конкурсу здобула Інна Амброзієва з м. Сєверодонецьк.

«Лесині джерела»-2017 видались багатими на творчі акції. Це і свято «Поліська вишиванка», і концерти за участю професійних виконавців і аматорських колективів з багатьох міст України. Для новоград-волинців і гостей виступав також ансамбль «Чорнобривці» Регіонального українського товариства імені Лесі Українки з міста Руставі (Грузія). А ще в Новограді-Волинському в міському Палаці культури представили виставку сувенірної та друкованої продукції «Лесині джерела» — погляд крізь 30-річчя», до свята було відкрито і низку виставок місцевих художників.

28 липня у Новограді-Волинському в приміщенні Молодіжного центру розпочала роботу виставка робіт фотографа та журналіста Віки Ясинської «Портрет солдата», яка привернула увагу багатьох жителів. Адже новоград-волинці знають, завдяки кому над їхнім містом мирне небо, і шанують тих, хто береже їхнє спокійне життя. Віримо, що патріотична поезія Лесі Українки підтримує дух і наших воїнів-захисників.

Delimiter 468x90 ad place

Підписуйтесь на свіжі новини:

Газета "День"
читати