Перейти до основного вмісту
На сайті проводяться технічні роботи. Вибачте за незручності.

Понад 130 об’єктів

Вінницькі ІТ-шники розробляють візуальну інтерактивну мапу історичного центру міста
10 серпня, 11:33
ФОТО НАДАНО ГО «ЦЕНТР ВІЗУАЛЬНИХ ПРОЕКТІВ»

Тридцять архітектурних пам’яток і понад сотню другорядних об’єктів планують відтворити у форматі 3D представники громадської організації «Центр візуальних проектів». Над макетами безкоштовно працюватимуть десять модельєрів, причому як досвідчених і знаних, так і початківців з числа вінницьких старшокласників. Головною метою є створення інтерактивної мапи історичної частини міста часів архітектора Артинова: від колишньої жіночої гімназії (нині школи № 2) — до острова Кемпа, від Кумбар — до церкви св. Миколая у Старому місті. Вона міститиме і збережені, і знищені об’єкти. Увесь контент та графічні зображення будуть виставлені у вільний доступ. Наразі розробники вже створили пробні макети Вежі — головного символу міста, зруйнованого готелю «Бель-Вю» і залізничного вокзалу.

«Ідея виникла через те, що не всі вінничани добре знають історію міста. І було б добре, якби у «Прозорих офісах», стоячи в черзі, наприклад, можна було б подивитися інтерактивну мапу Вінниці часів Артинова та Оводова, коли з провінційного містечка Вінниця стала процвітаючим центром губернії, — каже представник ГО «Центр візуальних проектів» Андрій ЧЕРНЕНКО. — Актуальність назріла нещодавно. У Вінниці знімають кіно про мера-реформатора Миколу Оводова (нещодавно «День» писав про цю подію). Головний режисер Василь Медяний зіткнувся з проблемою, що Вінниця стала занадто сучасною і не має автентичних локацій для зйомок історичних фільмів, бо скрізь ремонти і пластикові вікна. Ми домовилися відтворити старий вигляд вокзалу для одного епізоду. Зараз активно працюємо над цим об’єктом, бо ж фільм мають представити до Дня міста».

Андрій додає, що наразі триває збір інформації, фотографій та відеофайлів, на яких зображені історичні об’єкти міста. Їх розробникам надають історики, зокрема, допомагає директор Центру історії Вінниці Олександр Федоришен. Але головна проблема — це відсутність технічної документації на зруйновані пам’ятки, що унеможливлює повноцінний процес відтворення. Наприклад, на фото готелю «Бель-Вю» помітний лише його фасад, а як він виглядав з боків чи ззаду, достовірно невідомо. Тому в команді з ІТ-модельєрами працюють не лише історики, а й архітектори і мистецтвознавці.

Активна фаза роботи розпочнеться з вересня, а триватиме щонайменше два роки. Готовий візуальний продукт історичної частини міста ІТ-шники планують представити у вигляді інтерактивної 3D-мапи, яку, ймовірно, розташують у холі Вінницької міської ради для користування городян.

Delimiter 468x90 ad place

Підписуйтесь на свіжі новини:

Газета "День"
читати