Перейти до основного вмісту
На сайті проводяться технічні роботи. Вибачте за незручності.

Понад 900 «учасників»

У Києві почалося голосування за проекти третього Громадського бюджету
28 серпня, 10:20

Для реалізації обраних киянами ініціатив у 2019 році місцева влада виділить 150 мільйонів гривень. Зараз за ці кошти змагається понад 900 проектів загальною вартістю півмільярда гривень.

Голосування почалось у День незалежності і завершиться у символічну дату — 15 вересня, це Міжнародний день демократії. Найбільше подано загальноміських проектів — 167. Серед районів лідирують Дарницький, Деснянський, Шевченківський, Солом’янський і Дніпровський.

Помітна кількісна різниця у розподілі за бюджетами: проектів вартістю до мільйона гривень у кілька разів більше, ніж великих, на суми від одного до трьох мільйонів гривень. Одна з причин — зміна методики розрахунку рейтингу проектів, за яким надаватимуться кошти. З формулою «кількість голосів, поділена на бюджет проекту» ініціативи з меншим кошторисом матимуть перевагу. Тематичні пріоритети авторів поки не дуже змінюються, найбільше уваги — спорту та освіті.

За даними міської робочої групи з питань громадського бюджету, минулого року до голосування долучились 130 тисяч киян. За чотири дні голосування за проекти ГБ-3 свої голоси віддали близько 12 тисяч осіб.

Ще більше небайдужих містян має привабити інформаційно-просвітницька кампанія. У день початку голосування біля Київради підняли прапор громадського бюджету. Далі Подільський та Оболонський райони розпочали естафету районних міні-фестивалів, де автори представляють свої проекти. На вересень запланований міський фестиваль Громадського бюджету на Поштовій площі, автопробіг і забіг.

Як і раніше, кияни можуть віддати свої голоси за п’ять проектів. Голосування виключно електронне, авторизуватися у системі можна через електронний цифровий підпис BankID, який підтримують «Ощадбанк», «Приватбанк» і деякі інші фінустанови. У положенні прописана можливість голосування для тих, хто не зареєстрований у Києві, але працює тут і сплачує податки. Команда, яка опікується електронною системою ГБ, запевняє, що інтеграція даних із Державною фіскальною службою майже завершена. Тож не виключено, що вже у цьому сезоні голосувати зможуть усі жителі Києва.

Тим часом триває реалізація пропозицій авторів ГБ-2. Більше 20 проектів вже втілені чи наближаються до завершення. Реалізовано і близько 95% проектів з ГБ-1.  

Delimiter 468x90 ad place

Підписуйтесь на свіжі новини:

Газета "День"
читати