Перейти до основного вмісту
На сайті проводяться технічні роботи. Вибачте за незручності.

«Понад усе любили небо»

У Вінниці відкрили барельєф двом Героям України
15 червня, 11:35
ФОТО АВТОРА

На фасаді Вінницької обласної організації товариства сприяння обороні Україні встановили барельєф на честь Костянтина Могилки та Дмитра Майбороди, які два роки тому загинули в зоні проведення антитерористичної операції. Будучи юнаками, вони навчалися в авіаційно-спортивному клубі, який діяв при ДТСААФ. Одними з перших ставали на крило, підіймалися на планерах, вчилися стрибати з парашутом. Уже тоді майбутні льотчики, командири екіпажів подружилися з небом. У небі вони і загинули.

Костянтин Могилко, командир ескадрильї «Блакитна стежка» 15-ї окремої бригади транспортної авіації Повітряних сил Збройних сил України, загинув 6 червня 2014 року над Слов’янськом. Його літак Ан-30-Б здійснював спостережний політ над житловими кварталами міста. Коли терористи підбили повітряне судно, Костянтин скерував його за межі Слов’янська. Ціною власного життя він зберіг тисячі мирних жителів. 20 червня 2014 року йому присвоєно звання Героя України. Посмертно.

Його добрий товариш і молодший брат по службі Дмитро Майборода здійснив 35 бойових вильотів у зону АТО. Загинув 14 липня 2014 року. Терористи збили його літак у небі над Луганщиною. Разом зі своїм помічником Дмитром Шкарбуном він до останнього керував судном, завдяки чому інші члени екіпажу змогли евакуюватися. Звання Герой України удостоєний 4 грудня 2014 року. Посмертно.

«Я добре знав і Костянтина, і Дмитра. З останнім ми здійснили 23 бойових вильоти. Коли терористи підбили наш літак над Краснодоном, він наказав нам залишити судно. Тоді ніхто з нас не вірив, що бачимося востаннє, — розповідає член екіпажу Ан-26 Сергій Гребенев. — Минуло вже два роки, а здається, що все це було вчора. Вони були першокласними пілотами. Бралися за завдання, які вимагали підвищеної уваги й відповідальності та які не всім були до снаги. Це були першокласні аси, з якими не страшно було підійматися в небо. На висоті чотирьох-шести кілометрів вони почувалися, як риба у воді».

Право відкрити пам’ятну дошку двом Героям України надали начальникові авіаційно-спортивного клубу Вікторові Коваленку та інструкторові Анатолію Кушніру. Виготовив барельєф відомий у місті скульптор Анатолій Бурдейний.

Delimiter 468x90 ad place

Підписуйтесь на свіжі новини:

Газета "День"
читати