Перейти до основного вмісту
На сайті проводяться технічні роботи. Вибачте за незручності.

Потрібні доступність та увага

В Офісі Президента готуватимуть спеціальну стратегію створення безбар’єрного простору
03 грудня, 20:07

Документ готуватимуть на підставі указу Президента «Про забезпечення створення безбар’єрного простору в Україні». Розробляти стратегію буде Кабмін із залученням Національного інституту стратегічних досліджень, представників держорганів та місцевого самоврядування, громадських активістів, учених та експертів, коментують в Офісі Президента.

«Документ спрямований на забезпечення рівного та безперешкодного доступу всіх соціальних груп населення до освіти, зайнятості, послуг, інфраструктури, участі в житті громади та сприятиме створенню належних умов для реалізації соціально-економічних, політичних, особистих прав і свобод українських громадян», — додають в ОП.

Згідно з указом, стратегія має бути розроблена та затверджена у квітні 2021 року. Власне, сам указ був підписаний Президентом учора, 3 грудня, з нагоди Міжнародного дня людей з інвалідністю. І ця прив’язка до дати та свята дещо насторожила тих, кого це безпосередньо стосується.

На папері можна написати все, що завгодно. А от виконати — інша справа. Уляна Пчолкіна, координаторка напрямку інклюзії у StarLightMedia, організаторка таборів активної реабілітації, нагадала у «Фейсбуці» про свій допис чотирирічної давнини якраз про проблеми інклюзії та безбар’єрності в Україні. З її слів, нічого не змінюється, далі триває титанічна робота тих, кому такий доступний простір потрібен у першу чергу,

Уляна нагадала, що Міжнародний день людей з інвалідністю привертає увагу до проблем цих людей, захисту їхньої гідності, прав і благополуччя, акцентує увагу суспільства на переваги, які воно отримує від участі людей з інвалідністю у політичному, соціальному, економічному і культурному житті. Тому щороку 3 грудня люди з інвалідністю хотіли б чути не слова привітань, а звіт держави про виконану роботу.

«Цей день є нагадуванням людству про його обов’язок виявляти турботу і милосердя до найбільш незахищеної частини суспільства — людей з інвалідністю. Ця мета була поставлена у Всесвітній програмі дій відносно осіб з інвалідністю, прийнятою Генеральною Асамблеєю в 1982 році і названа Десятиліттям осіб з інвалідністю, — коментувала вона. — Ми такі ж Громадяни своєї Держави і маємо рівні права! Про це говорить Конституція України! І вимагаємо турботи Держави. І не такої, коли влаштовують солодкі столи і дарять підгузки... Це кощунство! Де ці «меценати» щодня? Або ж даруйте людям пандуси, доступне житло, робочі місця, інклюзивні навчальні заклади, транспортну інфраструктуру, доступні дороги...».

Delimiter 468x90 ad place

Підписуйтесь на свіжі новини:

Газета "День"
читати