Перейти до основного вмісту
На сайті проводяться технічні роботи. Вибачте за незручності.

«Потужний вибух очищаючих емоцій»

Дніпряни - про експозицію кращих світлин ХІХ Міжнародної фотовиставки «Дня»
21 січня, 19:59
ФОТО РУСЛАНА КАНЮКИ / «День»

Нинішніми вихідними в залах дніпровського Музею українського живопису багатолюдно. Напередодні, в п'ятницю, за участю міського голови Дніпра Бориса Філатова і головного редактора «Дня» Лариси Івшиної тут відкрилася XIX Міжнародна фотовиставка газети «День». На ній представлено понад дві сотні кращих фотографій майстрів та аматорів, які надійшли на щорічний конкурс. Фотовиставка «День» -2017 цього року починає свій тур Україною саме з Дніпра (нагадаємо, після Києва експозиція була представлена в 2017 році в Харкові).

«З ЕМОЦІЙНОГО БОКУ - ДУЖЕ СИЛЬНА ВИСТАВКА»

«З емоційного боку - це дуже сильна виставка. Про неї я дізнався через інтернет, коли переглядав новини. Тут представлені фотороботи найбільш хвилюючою тематики. У мене все побачене ще недостатньо переварилося в голові, але можу сказати, що тут багато сильних робіт. Особливо фотографій, присвячених війні на Донбасі, колишнім бійцям і людям з інвалідністю, які намагаються повернутися до мирного життя. Ці люди багато пережили, і, мабуть, їм ще належить багато чого пережити. Одним словом, я не пошкодував, що сюди прийшов. Тим більше, що я і сам займаюся фотографією», - каже житель Дніпра Антон Скавронський. «Мені порадила відвідати цю виставку моя подруга, яка живе у Києві. З того, що я побачила, мені багато світлин сподобалися. Можу відзначити хоча б ось цю фотографію - де зображено похорон їжачка. Тут і гумор, і патріотизм - маленькі діти стоять, приклавши праву руку до серця. Або ось - депутат вивчає рекламу жіночої косметики. Найбільше вражають, звичайно, роботи, пов'язані з війною і військовими. І, наскільки я помітила, фото в залах розміщені дуже продумано, а тому вони ще сильніше сприймаються на контрасті», - говорить Ольга, молода дівчина. «А я люблю природу, - посміхається лікар Віра Белінська. - На виставці є дуже красиві фотографії і фотопортрети. Так, тут багато робіт про війну, які не можуть залишити байдужим, але хочеться миру. Про фотовиставку газети «День» ми прочитали в «Фейсбуці», на сторінці нашого мера Бориса Філатова».

«В ТОМУ, ЩО СТАЛОСЯ В НАШІЙ КРАЇНІ, ВИННІ МИ САМІ І ПОЛІТИКИ...»

«Як можна було довести наше життя до такого, що ми бачимо на цих фотографіях - весь цей жах війни, руйнування, поранені. Ні, треба все це припиняти! Сама виставка зроблена якісно і фотографії вражають, але вони несуть печаль. Немає сил дивитися на покалічених молодих людей або на переселенців. Ось фото маленької дівчинки, яка дивиться у вікно. У дитини просто вкрали дитинство, і воно більше не повернеться. А ось там розгромлена бібліотека в Мар'їнці та гори книжок. Або цей жах - людина на штучних ногах піднімається в гору, тестує протези. Скільки люди ще страждатимуть? За чотири роки закінчилася Велика Вітчизняна війна, а у нас кінця війні не видно», - кажуть педагоги-філологи Віра Іванівна і Галина Володимирівна. «По-моєму, в тому, що сталося в нашій країні, винні ми самі і політики, які ведуть нас у «світле майбутнє». Треба було не допустити всього того, що ми бачимо, а тепер, як казав наш перший президент, «маємо, що маємо». Тут, на виставці, відображена не тільки наша біда, а й наше світле майбутнє. Сама виставка прекрасна, багато красивих робіт. Якось я читав про індекс, який визначає художній потенціал нації, виходячи з кількості людей, які можуть творити в різних напрямах мистецтва. Так ось - Україна за цим показником займає одне з перших місць у Європі. Але, на жаль, українці всюди успішні, крім своєї країни. Ось над цим нам треба замислитись. А взагалі, спасибі організаторам за прекрасну виставку. Ми отримали масу задоволення», - поділився відвідувач Євген Аркадійович.

«ГОЛОВНЕ ПОБАЧИШ ТІЛЬКИ СЕРЦЕМ!»

Серед записів у Книзі відгуків про фотовиставку газети «День» набагато більше оптимізму.

«Спасибі за задоволення! За почуття! У нас усе буде добре! Саме це відчуваєш, залишаючи виставку. Мені здається, найкраща символічна робота «Весна» - крізь вогонь, бої, біль і занепад до квітучої країни, нашої України!». «Дякуємо за враження, спасибі. Дякую, дякую, дякую - це дуже сильно, емоції переповнюють!», «Глибоке враження і щира подяка всім організаторам і авторам. Головне побачиш тільки серцем! Як багато нам треба побачити, думати, розуміти і змінювати в нашому житті! Бабуся з онуком». Є і записи, прямо звернені до головного редактора «Дня» Лариси Івшиної. «Шановна пані Ларисо! Щира подяка за розумні й добрі слова українського патріота. За потужний вибух очищаючих емоцій, які справляє фотовиставка!»

Нагадаємо, фотовиставка «Дня» в Музеї українського живопису (Троїцька площа, 5А, третій поверх) діятиме до 2 лютого. Музей працює: середа-неділя, з 11:00 до 19:00. Вхід на фотовиставку «Дня» - вільний!

Delimiter 468x90 ad place

Підписуйтесь на свіжі новини:

Газета "День"
читати