Перейти до основного вмісту
На сайті проводяться технічні роботи. Вибачте за незручності.

Повернення в Царгород

Чи можливе об’єднання українських церков?
17 квітня, 18:56
ІЛЛІНСЬКА ЦЕРКВА — ЦЕРКВА В СЕЛІ СУБОТІВ ЧИГИРИНСЬКОГО РАЙОНУ ЧЕРКАСЬКОЇ ОБЛАСТІ ЗБУДОВАНА 1653 РОКУ (ЗА ІНШИМИ ДАНИМИ — 1656-ГО) ЗА НАКАЗОМ ГЕТЬМАНА БОГДАНА ХМЕЛЬНИЦЬКОГО ЯК РОДОВА ЦЕРКВА-УСИПАЛЬНИЦЯ / ФОТО РУСЛАНА КАНЮКИ / «День»

Президент України Петро Порошенко має намір звернутися до архієпископа Константинополя, Вселенського Патріарха Варфоломія з закликом видати томос щодо автокефалії православної церкви в Україні, а також закликає Верховну Раду підтримати його. Про це Президент заявив на зустрічі з головами парламентських фракцій, повідомивши, що зустрічався з Патріархом Вселенським Варфоломієм, а також з членами Синоду.

«Я, як президент, прийняв рішення звернутися до Вселенського патріарха, до його святості Варфоломія з проханням про надання томосу Українській незалежній, точніше, помісній автокефальній церкві», — заявив Порошенко. При цьому Президент закликав Верховну Раду підтримати його звернення. А саме він сказав: «І просив би вас, шановні колеги, тому що є речі, які нас об’єднують, тому що президент є представником українського народу, і парламент є представником народу, щоб парламент підтримав це звернення, і зробив це якомога швидше».

Петро Порошенко прямо наголосив, що Україна як ніколи близька до створення автокефалії помісної церкви.

«І три роки тому, і два роки тому я намагався ставити питання про визнання Української автокефальної помісної церкви. Я можу вам оголосити приємну новину, що сьогодні Україна як ніколи близька до появи в Україні власної автокефальної помісної церкви. Це продемонструє не тільки позиція Вселенського Патріарха, а й позиція членів Синоду. Я не можу вам зараз відкрити всі деталі цієї зустрічі, але погоджені абсолютно необхідні ключові елементи, які повинні забезпечити цей процес».

Нині так званий канонічний статус має Українська Православна Церква Московського Патріархату і Бессарабська митрополія Румунської православної церкви. Нагадаємо, що в березні цього року виконавчий директор Фонду святителя Григорія Богослова, помічник ректора Загальноцерковної аспірантури і докторантури РПЦ митрополита Іларіона (Алфеєва) та голова Відділу зовнішніх церковних зв'язків Московського Патріархату Леонід Севастьянов в інтерв'ю російському виданню Рortal-credo.ru розповів про свої побоювання щодо кризи російської ідентичності, «якщо від Москви відокремиться Українська Церква». Українська Православна Церква Київського патріархату, як і Українська Автокефальна Православна Церква, канонічно невизнана, що викликає багато суперечок серед вірян. Релігійне питання в даному випадку має політичний аспект, адже Росія всіляко використовує вплив Московського Патріархату в Україні для імперської пропаганди та навіть політичної агітації.

Людмила ФИЛИПОВИЧ, релігієзнавець:

— Президент робить те, що повинен робити — він закликає суспільство до єдності у різних його вимірах, в тому числі релігійному. Але дуже правильно стоїть питання — чи зможуть церкви об’єднатися? Переконана, що на даному етапі — ні. В українських церквах, де існує дух патріотизму об’єднання не має сенсу, адже вони й без того стоять на одних позиціях. Вони нормально співіснують. Проблема полягає саме в Московському Патріархаті. Адже саме в цій Церкві існує певний розбрат — частина виступає за патріотичні позиції, а частина має схильність до Москви. Нагорі можуть підписувати будь-які угоди. Питання як це вплине на середню ланку церков і як це сприймуть віруючі. Колись я запитала митрополита Володимира Сабодана: «Що вам заважає об’єднатися з Київським Патріархатом?» Він сказав: «Хоч сьогодні! Але що скажуть віруючі?». Так ось мені здається, що саме віруючі до цього об’єднання сьогодні не дуже до цього готові. Тому Порошенко зробив все правильно, але реально цей процес буде відтягнутий у часі.

Валентин ТОРБА, «День»

РЕАКЦІЯ СОЦМЕРЕЖ:

"Москва задіє всі ресурси, аби зірвати створення Єдиної помісної Української Церкви"

Народний депутат, член парламентського комітету з питань національної безпеки і оборони, координатор групи "Інформаційний спротив" Дмитро ТИМЧУК заявив, що Російська Федерація подесятерить спроби, аби зірвати процес створення Єдиної помісної Української Церкви.

"Напевно будуть провокації, для прикриття яких організовують "хресні ходи", "молебні" тощо. Напевно знайдуться чергові "патріоти", які спробують зімітувати переслідування вірян за конфесійною ознакою або почнуть атакувати храми. Будуть фейки, будуть потоки брехні. Ми до цього звикли", - зазначив він на своїй сторінці у Facebook.

Він наголосив, що, як співавтор ряду законопроектів, покликаних обмежити вплив в Україні кремлівської агентури, що маскується під священиків УПЦ МП, може "тільки підтримати заяву Президента України в контексті створення єдиної помісної української церкви".

"Подібні заяви, враховуючи чутливість питання, не робляться на порожньому місці. Тому є підстави сподіватися на позитивне рішення Вселенського патріарха до 1030-річчя Хрещення Русі", - вважає він.

Тимчук зауважив, що група "Інформаційний спротив", відстежуючи ситуацію на окупованій частині Донбасу, неодноразово оприлюднила факти, які свідчать, що підконтрольні Росії священики виконують функцію оперативного резерву ФСБ і постійно залучаються до різних інформаційно-психологічним операціям.

"Тому в найближчі місяці і політики, і журналісти, і різні лідери громадської думки, цілком очевидно, повинні дуже акуратно ставитися до церковної тематики", - резюмував він.

"Якщо Порошенко доб'ється автокефалії для УПЦ, то попри усі вади, корупційні скандали, богдани та рошени, закарбує своє ім'я в історії України"

"Два роки тому я був одним з ініціаторів парламентського звернення до Вселенського Патріарху щодо дарування українській православній церкві автокефалії. Пишаюсь тим, що саме парламент сказав своє перше рішуче слово у цьому надважливому цивілізаційному питанні, - розповів на своїй Facebook-сторінці журналіст, політик, народний депутат України Сергій ВИСОЦЬКИЙ. - Після звернення парламенту ми с колегам зареєстрували низку законопроектів, направлених на сменщення впливу Кремля та РПЦ на українську церкву, а таким чином і на українську державу. Нажаль, поки що ці законопроекти не дійшли до зали Верховної Ради".

Він зазначив, що канонічна автокефальна православна церква, якщо вона відбудеться, і стане найбільшим ударом по Москві та її впливам на українське православ'я.

"Я далеко не у всьому підтримую курс президента Порошенка. І обгрунтовано критикую його політичні рішення публічно. Але, якщо він спроможеться "дожати" питання автокефалії - це буде гігантською перемогою України. Його і нашою спільною перемогою", - зауважив нардеп.

"Автокефалія - це повернення додому. До тієї европейскої родини, яку ми втратили п'ять століть тому шляхом узурпації українського релігійного життя Москвою. Це речі, які впливали та будуть впливати на нас на метафізичному рівні. Хочемо ми цього, чи ні", - пише він.

"Ми можемо як завгодно критично ставитися до президентства Віктора Ющенка. Але в підручниках він назавжди залишится людиною, яка повернула українцям історичну пам'ять. Пам'ять про Голодомор, злочини Росії та невпинне прагнення українців до власної держави. На цій історичній пам'яті, зауважу, виросло покоління, яке потім стало в авангарді Революції Гідності. Якщо Петро Порошенко доб'ється автокефалії для українського православ'я, він назавжди закарбує своє ім'я в історії України. Попри усі його вади, корупційні скандали, богдани та рошени. Бо історія, поза нашого до цього ставлення, малює усе широкими пензлями", - йдеться у повідомленні.

Delimiter 468x90 ad place

Підписуйтесь на свіжі новини:

Газета "День"
читати