Перейти до основного вмісту
На сайті проводяться технічні роботи. Вибачте за незручності.

Про Горбачиху знає Європа

І вимагає від України надати урочищу заповідний статус
15 жовтня, 20:19

Київ продовжує будівництво мосту-довгобуду — Подільсько-Воскресенського переходу. Мер Віталій Кличко обіцяє завершити будівництво у цьому році. Усе йде за планом, крім одного але. Поява транспортної розв’язки ставить під загрозу існування двох столичних територій — Русанівських садів та урочища Горбачиха. Будівництво магістралі передбачає знесення дачних будинків на Русанівці, а також зачіпає територію Горбачихи, фактично, може знищити унікальну природну систему.

Про це місцева громада неодноразово заявляла на мітингах як на Русанівці, так і під стінами Київської міської державної адміністрації. Однак місто робить свою справу — будує міст, при цьому нехтує природоохоронним законодавством. Річ у тім, що територія урочища давно зарезервована під створення об’єкту природно-заповідного фонду, а саме ландшафтного заказника місцевого значення. Присвоїти заповідний статус мала б КМДА, затвердивши відповідне рішення. Поки із цим зволікають, активісти звернулися зі скаргою в Секретаріат Бернської конвенції при Раді Європи. Територія урочища підпадає під охорону Бернської конвенції, оскільки це унікальні заплавні ліси та луки, а ділянка — одна з останніх, де збереглася дика природа у Києві.

«Секретаріат і Постійний Комітет Бернської конвенції зареєстрували нашу скаргу, визнавши тим самим екологічну важливість Горбачихи. Бюро Постійного комітету Бернської комісії звернулося до відповідного органу української влади, а саме: Міністерства захисту довкілля та природних ресурсів України, з вимогою надати урочищу Горбачиха заповідний статус, щоб унеможливити будь-яку забудову цього місця, адже це може завдати непоправної шкоди середовищу та видам, які там проживають і зупиняються в період міграції», — повідомляли представники ініціативи «Заказник Горбачиха».

Також Бюро закликало Міндовкілля включити урочище до Смарагдової мережі, тобто до цінних території Європи для збереження біорізноманіття. Лист від Секретаріату Бернської конвенції був адресований до Віктора Кліда, директора департаменту екомережі та природно-заповідного фонду Міністерства захисту довкілля. Як пояснювала раніше у ЗМІ місцева активістка Олена Фатєєва, чиновник мав прокоментувати ситуацію з Горбачихою ще до 15 липня. Оскільки жодних заяв досі не було зроблено, завтра, 16 жовтня, захисники урочища прийдуть з пікетом до Міндовкілля.

Хочуть влаштувати незвичну акцію — виступати від імені бобрів, видр, черепах та рідкісних птахів, котрі проситимуть відомство зберегти територію їхнього проживання. А звітувати про захист Горбачихи міністерству все одно доведеться. Із 30 листопада по 4 грудня проходитиме віртуальне 40-е засідання Постійного Комітету Бернської конвенції. На цьому засіданні Міндовкілля повинно відзвітувати про ситуацію з Горбачихою, а до весни 2021 року відправити детальний звіт з цього питання.

Delimiter 468x90 ad place

Підписуйтесь на свіжі новини:

Газета "День"
читати