Перейти до основного вмісту
На сайті проводяться технічні роботи. Вибачте за незручності.

Присвята «Міфу»

У Львові відбудеться марафон пам’яті загиблого в АТО Василя Сліпака
26 червня, 19:05

Захід матиме назву «Тихі дні любові і музика миру», триватиме з 29 червня  до 1 липня і збере на одній сцені найкращих музикантів із різних країн Європи, які знали і любили Василя Сліпака. Гаслом акції стануть слова німецького письменника Бертольда Ауербаха: «Музика — єдина всесвітня мова, її не треба перекладати, на ній душа говорить з душею».

— Це буде зустріч старих друзів, які тихою мовою музики вивільнять усю скорботу через загибель рідного нам Василя, — каже старший брат Героя України — куратор проекту Орест СЛІПАК.

Марафон складатиметься з трьох частин — хорової, фортепіанної та оперної. Участь у проекті беруть Хорова капела «Дударик», Галицький камерний хор, хор Cantus, Чоловіча капела «Гомін», хор «Глорія», також — знані в Україні та за її межами піаністи, серед яких, зокрема, Йожеф Ермінь, Олександр Козаренко, Оксана Рапіта та Мирослав Драган. Учасником проекту є й відомий композитор Валентин Сильвестров.

Спеціально для участі у марафоні з Франції до Львова приїде диригент Ніколя Кроз, котрий товаришував із Василем Сліпаком.

В афіші — «Всеношна» Кирила Стеценка, «Карміна Бурана» Карла Орфа, Agnus Dei Джоаккіно Россіні, моноопери Олександра Козаренка, опера «Алкід» Дмитра Бортнянського, «Ода до радості» Бетховена та «Заповіт» для хору з оркестром Богдани Фроляк.

Локації — площа Хорової школи «Дударик», Храм святих апостолів Петра і Павла, майданчик перед СШ №46, де вчився Василь Сліпак, площа перед пам’ятником Тарасові Шевченку, площа Ринок, поле Почесних поховань №76 Личаківського кладовища, де похований Василь, філармонія, Італійське подвір’я та подвір’я Палацу Потоцьких, Театр опери і балету.

Розпочнеться марафон пам’яті Василя Сліпака 29 червня о 10-й ранку у Храмі Петра і Павла — Літургією до роковин загибелі Василя Ярославовича. Завершиться проект «Одою до радості» Бетховена, бо, вважають організатори проекту, не маємо права на скорботу — є право на оптимістичну і життєствердну позицію й оптимістичну роботу на своє ж майбутнє. 

Готують марафон «Фундація Сліпака», Львівська філармонія і «Дударик». Міська й обласна влада дали кошти на приїзд, проживання та харчування учасників заходу — закордонних гостей.

«Такий міжнародний проект, присвята Василеві Сліпаку, — вже не перший у Львові, — розповідає керівник «Дударика» Дмитро КАЦАЛ. — У грудні 2016 р. ми представляли «Урочисту месу» Бетховена (Missa Solemnis) з участю солістів і хору Люблінської філармонії та симфонічного оркестру Львівської філармонії та Хорової капели «Дударик», і вийшов тоді дуже гарний вечір пам’яті». 

Дмитро згадує, що під час однієї із зустрічей, де обговорювали питання організації вечорів-присвят Василеві, у яких брали участь Орест Сліпак і директор Львівської філармонії Володимир Сивохіп, була присутня вдова керівника спецпідрозділу ЗСУ. I Дмитро запитав, чи їй не образливо, що спілкування йде про оперного співака, котрий був на «передку» сумарно місяць чи два, а не про її чоловіка, підполковника, котрий перебував на війні чи не з першого дня? «Вона відповіла: «Нехай в особі Василя пом’янемо усіх дорогих нам людей, котрі загинули і про котрих ми маємо пам’ятати... І з цього, власне, й виникла концепція марафону», — говорить керівник «Дударика».

Нагадаємо, оперний співак, соліст Паризької національної опери, волонтер та учасник бойових дій на сході України (позивний «Міф») народився у Львові 20 грудня 1974 року. Загинув біля смт Луганське, що в Бахмутському районі Донецької області, від кулі снайпера 29 червня 2016 року. Кавалер ордена «За мужність» (посмертно), Герой України, кавалер ордена «Золота зірка» (посмертно).

Delimiter 468x90 ad place

Підписуйтесь на свіжі новини:

Газета "День"
читати