Перейти до основного вмісту
На сайті проводяться технічні роботи. Вибачте за незручності.

П’ята «серія» допомоги

Канадські, американські та українські лікарі реабілітуватимуть учасників АТО з черепно-мозковими травмами й ушкодженнями рук
01 березня, 11:49
ФОТО REUTERS

Днями до Києва прибули 25 канадських та американських лікарів — нейрохірургів, реабілітологів, травматологів, медсестер. Вони нададуть допомогу українським фахівцям, котрі оперують бійців АТО з черепно-мозговими травмами і травмами рук. Така місія медиків-волонтерів практикує в Україні вже два з половиною роки. У наших госпіталях до них звертаються, крім учасників АТО, цивільні, які отримали поранення під час Євромайдану і на Донбасі.

«Чотири попередні місії виявились дуже вдалими. За два з половиною роки ми прийняли 300 пацієнтів, прооперували 127. Загалом виконали 240 процедур. Цього разу ми вперше взяли з собою медиків американської армії», — звітує Олег АНТОНИШИН, керівник програми черепних травм Наукового центру здоров’я у Саннібрук, професор пластичної хірургії Університету Торонто.

За словами директора гуманітарних ініціатив Канадсько-української фундації Христини Валер, на початку спільної роботи досвіду в наданні пораненим такої допомоги українські лікарі потребували найбільше. Сьогодні наші фахівці мають більший досвід, і канадці багато чого у них навчаються. Заради цієї достойної мети — вивчення досвіду українців і канадців — приїхали, за словами капітана Збройних сил США Андрія Сидоренка, медики армії США.

Також між українською та канадською сторонами триває діалог про допомогу Україні в організації медичної допомоги загалом. «Ми зацікавлені допомагати не тільки лікарям, а й медсестрам. Зараз ми починаємо в Україні нову роботу — пропонуватимемо впроваджувати нову методику практикування медсестринства. Спочатку вивчатимемо її в академічних інституціях, потім переводитимемо на лікарняні заклади. Йдеться про вироблення стандартів медичної допомоги, використання доказової бази, передання досвіду тощо. За місяць визначимося з інституціями, які братимуть участь у програмі, яка розрахована на  три роки», — відзначив президент Канадсько-української фундації Віктор ГЕТЬМАНЧУК.

Все необхідне обладнання, яке канадці привозять для проведення навчань українських лікарів та медсестер, залишається у нас. «Канада дуже нам допомагає, — акцентує полковник медичної служби Ігор ФЕДІРКО, начальник клініки щелепно-лицевої хірургії та стоматології Головного військового клінічного госпіталю Міноборони. — Ще з першої зустрічі ми визначилися з напрямками, які потребують професійної співпраці — це поранення черепа, кінцівок. Канадці розробили програму допомоги, звернулися до уряду, і на третю й четверту місію уряд Канади надав на наші потреби 700 тисяч канадських доларів».

Delimiter 468x90 ad place

Підписуйтесь на свіжі новини:

Газета "День"
читати