Перейти до основного вмісту
На сайті проводяться технічні роботи. Вибачте за незручності.

Рішення на перспективу

Європейці продовжать співробітництво з українською владою для забезпечення прав переселенців
16 липня, 20:07

Рада Європи запустила проект «Внутрішнє переміщення в Україні: розробка тривалих рішень». Його втілюватимуть у межах Плану дій РЄ для України на 2018—2021 роки. Цей план ухвалили в лютому цього року, він має бюджет у 29,5 мільйона євро. План передбачає подальшу допомогу в реформуванні судів і правоохоронних органів, децентралізації та боротьбі з корупцією. Окремий акцент робиться на дотриманні свободи слова, прав журналістів і внутрішньо переміщених осіб. Цей план дій є вже п’ятим за час програмного співробітництва РЄ з Україною.

За даними Офіса Ради Європи в Україні, у попередні три роки вони допомагали нашій державі вдосконалювати нормативно-правову базу щодо ВПО, інтегрувати їх у приймаючі громади та підвищувати їхню правову обізнаність.

У новому проекті, що триватиме до кінця серпня 2019 року, довгострокові рішення розроблятимуть у трьох напрямах. Перший — розвиток компетентностей переміщених осіб та установ, а також організацій, які з ними працюють. Другий — вдосконалення нормативно-правових актів, які захищають права переселенців, зокрема регулюють доступ до правосуддя, питання житла та майна. Третій — залучення переміщених фахівців і закладів до розробки та впровадження регіональних проектів для вирішення їхніх проблем.

Робочий план проекту передбачає тренінги, навчальні програми, ознайомчі візити для вивчення досвіду країн-членів Ради Європи, що зіткнулися із внутрішнім переміщенням. Передбачений і національний практичний семінар для адвокатів і правозахисників з особливостей практики Європейського суду з прав людини, пов’язаної з правосуддям у постконфліктних країнах і справами внутрішньо переміщених осіб.

Як зазначено на сайті Уповноваженого Верховної Ради з прав людини, представниця омбудсмена з дотримання рівних прав і свобод Лідія Козуб під час засідання наглядової ради проекту наголосила, що на додачу до запропонованих дій слід привести у відповідність до чинного законодавства України рішення, які зараз йому суперечать. Йдеться про призначення та поновлення пенсій і соціальних виплат і перевірки ВПО. Козуб також наголосила, що для людей у складних життєвих обставинах важливі не тільки виплати, а й психологічна допомога та соціальна підтримка.

Delimiter 468x90 ad place

Підписуйтесь на свіжі новини:

Газета "День"
читати