Перейти до основного вмісту
На сайті проводяться технічні роботи. Вибачте за незручності.

Руйнівне будівництво

Як суд дозволив зводити висотний готель на Андріївському узвозі
08 травня, 11:24
ФОТО РУСЛАНА КАНЮКИ / «День»

Кияни не хочуть появи чергового будівельного монстра у центрі столиці. Псевдоісторичний стиль готелю, який може з’явитися на Андріївському узвозі, — лише півбіди. Його висота сягатиме восьми поверхів, тоді як тут можна будувати лише у два-три поверхи. Додайте підземні паркінги, і все це — біля підніжжя Замкової гори та в буферній зоні Національного заповідника «Софія Київська». Крім того, будувати готель на Андріївському узвозі, 14—16, небезпечно, сусідні будинки вже дали тріщини. Але ініціатор забудови компанія «Маркон» так не вважає.

Днями Київський апеляційний адміністративний суд задовольнив позов «Маркона» і скасував припис департаменту архітектурно-будівельного контролю Київської міської держадміністрації щодо зупинки будівництва готелю на Андріївському узвозі, 14—16. Представники компанії переконали суд, що зупинення робіт призведе до значних витрат і руйнування недобудованих елементів об’єкта, а також унеможливить наступні етапи будівництва. Один із їхніх аргументів взагалі приголомшив громадських активістів: виявляється, Київський національний університет будівництва та архітектури, який здійснює науково-технічний супровід проекту, встановив відсутність впливу будівництва на прилеглу територію. Представники громадської організації «Громада Андріївський узвіз» уже підготували запит до університету, на підставі чого там винесли таке рішення.

«День» розповідав, що заради зупинення будівництва кияни влаштовували тут пікети, питання обговорювали в підкомітеті з питань взаємодії з громадськістю комітету Верховної Ради з питань запобігання та протидії корупції (матеріал «Бетон — проти «живого» міста», № 64 за 12 квітня цього року). Були також заяви мера Києва Віталія Кличка, що інвестор повинен внести правки у проект, потім його розгляне містобудівельна рада з участю представників громадськості у відкритому режимі, а далі має бути схвалено рішення щодо перспективи будівництва. На коригування проекту інвестор мав місяць, дедлайн — 19 травня. Як бачимо, «Маркон» пішов іншим шляхом.

Як захищати Андріївський узвіз далі? Вихід один — тиск громадськості. На жаль, органи влади без примусу історичну спадщину не захищатимуть. «Зараз виглядає все так, що забудовник має великі шанси завершити це скандальне будівництво, — коментує у відеозверненні депутат Київради Сергій ГУСОВСЬКИЙ. — Та є рішення Київської міської ради, щоб скасувати договір оренди на землю. Таким чином, скасуються всі дозволи, які забудовник наразі виборює в судах. Наразі це рішення готується до другого читання. Тому контролюємо, наполягаємо, збільшуємо тиск, обговорюємо це в максимально широкому колі. Тільки громада має досить сил для того, щоб захистити Андріївський узвіз та історичний Київ».

Delimiter 468x90 ad place

Підписуйтесь на свіжі новини:

Газета "День"
читати