Перейти до основного вмісту
На сайті проводяться технічні роботи. Вибачте за незручності.

Самообман, шкідливий для здоров’я

Цього тижня в українців безкоштовно виміряють тиск і рівень цукру в крові
08 квітня, 11:30
ФОТО КОСТЯНТИНА ГРИШИНА

Учора, у Всесвітній день здоров’я, пацієнтські організації закликали громадян приділяти собі більше уваги. За даними Київського міжнародного інституту соціології, понад 40% українців вважають своє здоров’я гарним або дуже гарним. Але дослідження стану здоров’я громадян, яке провів «Український центр нових технологій здоров’я» у 42-х містах країни, виявив іншу картину. Так, 60% громадян страждають від надмірної ваги, що призводить до різноманітних внутрішніх захворювань. Найпоширеніші — серцево-судинні та онкозахворювання.

Цього року Всесвітній день здоров’я присвятили боротьбі з цукровим діабетом. Для України профілактика та лікування цієї недуги є актуальним завданням. За словами голови Київської крайової організації Всеукраїнського лікарського товариства Даніеля Кабаєва, громадяни погано обізнані про стан свого здоров’я: близько 30% не знають, що у них підвищений тиск, 20% — що підвищений вміст цукру в крові.

«Сьогодні ми бачимо не зовсім послідовну політику держави щодо турботи про здоров’я людей, але активними залишаються громадські пацієнтські організації, — акцентує заступник голови комітету Верховної Ради з питань охорони здоров’я Олег Мусій. — Цього тижня, в рамках проекту «Майстерня здоров’я», спільно з громадськими активістами і депутатами Київради ми започаткували низку акцій в поліклініках столиці. У Києві визначили близько 30 місць у всіх районах (адреси зазначені на сайті Київської міської державної адміністрації. — Авт.), де громадяни зможуть безкоштовно виміряти тиск та рівень глюкози в крові, а також отримати консультації у лікарів. Крім цього, такі акції з 7 по 9 квітня відбудуться у Дніпропетровську, Одесі, Львові, Харкові, Вінниці, Запоріжжі. Для проведення цієї роботи виділено 17 тисяч тестів-смужок. Як показав досвід попередніх років, так у 10% громадян вдається виявити патологію чи схильність до неї».

Delimiter 468x90 ad place

Підписуйтесь на свіжі новини:

Газета "День"
читати