Перейти до основного вмісту
На сайті проводяться технічні роботи. Вибачте за незручності.

«Слово єднає!» – у Хмельницькому

Уже втретє у місті відбувається літературний фестиваль, який набув неофіційного статусу «всеукраїнський»
14 вересня, 11:54
ФОТО KHM.GOV.UA

Свято розпочалося 13 вересня і триватиме десять днів. Виставки книжок, презентації поетичних та прозових збірок, зустрічі з авторами, майстер-класи для молодих літераторів та журналістів, літературний марафон — усе це відбуватиметься в різних локаціях міста за програмою Хмельницького міського літературного фестивалю «Слово єднає!».

Фестиваль заснований з ініціативи голови правління Хмельницького обласного об’єднання Всеукраїнського товариства «Просвіта» імені Тараса Шевченка Віталія МІХАЛЕВСЬКОГО і за підтримки управління культури і туризму Хмельницької міської ради. Як стверджує Віталій Міхалевський, фестиваль «Слово єднає!» є культурно-просвітницьким заходом, покликаним об’єднати зусилля творчих осередків у розбудові єдиної незалежної України, сприяти популяризації кращих зразків сучасного літературного й інших видів мистецтва діячів Хмельницького та учасників з інших міст і громад країни.

За словами Віталія Міхалевського, цього року фестиваль розширив свою географію, його гостями стануть представники багатьох областей України: Хмельницької, Вінницької, Житомирської, Тернопільської, Львівської, Київської, Луганської. Спеціальними гостями свята будуть Василь Шкляр і брати Капранови. Також організатори розширили тривалість фестивалю порівняно з попередніми роками, аж до десяти днів. Нововведенням цьогорічного «Слово єднає!» буде літературний міст «Прем’єра книги-2017» у форматі Skype-марафону. Закінчиться фестиваль символічно, напередодні Дня міста Хмельницького.

«Слово єднає!» — як на мене, непретензійний фестиваль, — каже Михайло ЦИМБАЛЮК, член національних спілок письменників і журналістів України. — Вирізняє його те, що пустив коріння не з планів організаторів, а із задуму письменника, яким той поділився десь у кав’ярні з друзями-літераторами. Я переконаний, що літературні фестивалі мають закінчуватися не тільки дипломами і подарунками, переможцями або учасниками. Такі події мали би втілюватися в колективні збірники творів — як то робиться при підготовці наукових конференцій чи за їхніми результатами. І особливість цьогорічного фестивалю полягає в тому, що така збірка буде видана десь через місяць після нього. Крім того, я радію, що на подію звернули увагу письменники з Вінниці, Житомира, із Донеччини та Луганщини, і багато хто з них збирається приїхати. Мабуть, тому й у назві фестивалю при незмінному положенні про нього мимоволі зникає слово «міський». Фестиваль виростає, і це приємно. Хочеться, щоб якнайшвидше про нього згадували як про одну з візитівок Хмельницького. Я збираюся теж взяти участь із сигнальними примірниками своєї книжки. Це моя сьома книжка, але я вперше постаю як гуморист і сатирик».

Delimiter 468x90 ad place

Підписуйтесь на свіжі новини:

Газета "День"
читати