Перейти до основного вмісту
На сайті проводяться технічні роботи. Вибачте за незручності.

«Сьогодні все тримається на містах»

Керівництво країни своїм комплексом заходів формує величезну діру в місцевих бюджетах — Геннадій Корбан
18 березня, 19:35

Голова Громадської ради при Дніпропетровській мерії, відомий бізнесмен Геннадій Корбан піддав різкій критиці ухвалений Верховною Радою комплекс заходів щодо зниження податкового навантаження на економіку, малий та середній бізнес. Він вважає, що, якщо закон набуде чинносты, це призведе до катастрофічних наслідків... «Пояснюю детально. Сьогодні ухвалили закон, за яким держава на два місяці звільнила всіх юридичних і фізичних осіб від сплати земельних податків і земельної оренди, які надходять до місцевих бюджетів. Держава також скасував податок на нерухоме майно для фізичних та юридичних осіб. І до всього цього: держава скасувала єдиний соціальний внесок для самозайнятих, який платять за кожного працівника, нараховуючи  зарплату. Покажіть мені людину, яка розповість, де тут зниження податкового навантаження на економіку та на малий та середній бізнес», — написав Корбан на своїй сторінці на Facebook.

Він нагадує, що, по-перше, платниками земельного податку та орендної плати за землю є промислові підприємства, підприємства енергетики, фабрики, Укрзалізниця, а не власники перукарень, крамниць та ресторанів. По-друге, платниками податку на нерухоме майно є фізичні особи, які володіють нерухомістю понад 85 кв. м житлової площі. «Скажіть, де тут населення, быльша частина якого проживає в радянському житловому фонді, а, відповідно і так не платить податку на нерухоме майно. Інакше кажучи, від податку на нерухоме майно звільнили тих, хто має по дві-три-п’ять і більше квартир. Приватні будинки й угіддя», — обурюється Корбан.

Окрім того, держава скасувала ЄСВ для певних категорій самозайнятих на два місяці. ЄСВ є головним джерелом наповнення Пенсійного фонду країни. «Тобто, однією рукою Зеленський обіцяє додати по тисячі гривень пенсіонерам, а другою рукою, вочевидь, не усвідомлюючи цього, обвалюються Пенсійний фонд країни, з якого йому потрібно буде платити пенсії. Пиляє гілку, на якій сидить сам і вся його верховна влада», — констатує відомий бізнесмен.

Але найголовніше, як він вважає, полягає ось у чому. «Позбавляючи міста земельних зборів і зборів на нерухоме майно, влада не просто перетягує на себе конституційні повноваження місцевого самоврядування, а формує величезну діру в місцевих бюджетах. Ці надходження забезпечують своєчасну зарплату (захищені статті) вчителям, медикам, соціальним працівникам, комунальникам, працівникам транспорту та ЖКГ. На відміну від уряду нових облич, який провалив центральний бюджет, міста зуміли зманеврувати в цій ситуації і втриматися. Сьогодні все тримається на містах. Саме ці надходження дають можливість містам сьогодні боротися з епідемією коронавирусу», — зазначає голова громадської ради.

Водночас він дає поради — що можна було б виправити в ситуації, що склалася. «Які економічні заходи слід було б запропонувати Зеленському та його монобільшості? Перше. Замість скасування податку на нерухоме майно для багатих скасувати єдиний податок для підприємців першої та другої групи. Друге — замість скасування земельних податків та оренди землі знизити податок на додану вартість для великих промислових підприємств, які і так зітхнули у зв’язку зі зміною курсу гривні. Третє — замість скасування ЄСВ знизити акцизи на підакцизні групи товарів, такі, як алкоголь, цигарки, світлі види нафтопродуктів, газ тощо».

«Якщо закон буде підписаний і набуде чинності, він призведе до катастрофічних наслідків. Якщо впаде економіка міст, жоден МВФ і продаж землі вже не допоможуть. Поясніть хтось це президентові», — написав Геннадій Корбан.

Delimiter 468x90 ad place

Підписуйтесь на свіжі новини:

Газета "День"
читати