Перейти до основного вмісту
На сайті проводяться технічні роботи. Вибачте за незручності.

«Спроба обмежити мою діяльність на міжнародному рівні»

Член меджлісу Ескендер Барієв прокоментував рішення окупаційного суду про свій розшук
15 лютого, 11:42
ФОТО HROMADSKE.UA

Окупаційна влада оголосила у міжнародний розшук члена меджлісу кримськотатарського народу, активіста міжнародного руху #LibertaCrimea, голову Кримськотатарського ресурсного центру Ескендера Барієва. Про це стало відомо з постанови Верховного «суду» Криму від 29 січня 2019 року. Щодо нього порушено кримінальну справу за ч. 2 ст. 280.1 КК РФ, а саме «публічні заклики до здійснення дій, спрямованих на порушення територіальної цілісності РФ, вчинені з використанням засобів масової інформації. Постановою Київського районного «суду» Сімферополя від 24 грудня 2018 року Ескендеру Барієву обрано запобіжний захід у вигляді взяття під варту терміном у два місяці з моменту екстрадиції на територію РФ або з моменту затримання на території Росії.

«Важлива компетентна оцінка ситуації Україною. Я буду далі продовжувати боротьбу як на процесуальному рівні, тобто подавати касаційну скаргу до Верховного суду РФ і в міжнародні суди, так і проводити публічні ненасильницькі акції для інформування міжнародної громадськості про свавілля, що чинить російська окупаційна влада щодо корінного кримськотатарського народу», — заявив Ескендер Барієв під час прес-конференції в Києві.

Крім того, Барієв зазначає, що дії окупантів мають на меті його дискредитацію: «Зараз я номінуюся меджлісом кримськотатарського народу в члени постійного форуму ООН з питань корінних народів. Річ у тому, що в історії форуму з питань корінних народів ніколи не було, щоб там був представлений кримський татарин. І не було жодного випадку, щоб там був представлений громадянин України. Завжди східний регіон старалася контролювати РФ, і під виглядом представника корінних народів делегувала працівників МЗС РФ або працівників ФСБ. У мене великі шанси бути обраним членом постійного форуму ООН з питань корінних народів. Але щоб зірвати цей шанс, РФ намагається дискредитувати моє ім’я, зробивши з мене злочинця, і це може негативно вплинути».

Ескендер Барієв також наголосив на тому, що компетентним органам варто звернути увагу на дії окупантів і посприяти тому, щоб громадянин України, представник корінного народу, був задіяний у форумі з питань корінних народів задля ведення правозахисної діяльності.

Delimiter 468x90 ad place

Підписуйтесь на свіжі новини:

Газета "День"
читати