Перейти до основного вмісту
На сайті проводяться технічні роботи. Вибачте за незручності.

Страхування лікарів та медичне обладнання

У Черкасах для боротьби з коронавірусом об’єднались бізнес, волонтери та влада
30 квітня, 20:04

Зі спалахом коронавірусу у Черкасах почав діяти Благодійний фонд «Черкаси проти COVID-19», який об’єднав навколо себе великий бізнес, волонтерів та владу. Головне завдання фонду — збір коштів та закупівля необхідних засобів індивідуального захисту, ліків, медобладнання та інших потреб для якнайшвидшого подолання коронавірусу в місті. Днями фонд закупив та передав лікарням спеціальні рамки для знезараження та апарат ШВЛ.

Про це «Дню» розповів голова правління БФ «Черкаси проти COVID-19» Владислав ПУСТОВАР. «Учасниками фонду, управлінською компанією «Нова якість», встановлена у Третій міській лікарні вже четверта рамка для знезараження. Дві таких рамки отримала Черкаська інфекційна лікарня. Ще одну передали Обласному центру екстреної медичної допомоги та медицини катастроф», — розповів очільник фонду.

Також він додає, що такі рамки встановили в обласній лікарні та в обласному онкологічному диспансері, ще мінімум шість планують встановити.  Днями медпрацівники Черкаського обласного онкологічного диспансеру отримали від фонду респіратори FFP2, рукавички, костюми ПВХ (білі), маски медичні, екрани санітарно-захисні для обличчя Protection Screen, костюми медичні, рідину для дезінфекції.

Щоб якомога більше людей могли пожертвувати кошти, IT-підприємець Віктор Євпак з Черкас створив сайт фонду, розробив програмне забезпечення, яке дозволяє перераховувати кошти безпосередньо з телефону, завдяки цьому кожен житель може пожертвувати навіть гривню. На сайті міститься прозора інформація щодо зарахувань та витрат фонду. Наразі фонд отримав від благодійників більше трьох мільйонів гривень, витрачено майже два з половиною мільйони гривень.

За словами голови правління фонду, є бізнес, який допомагає не коштами,  а одразу необхідними засобами чи медобладнанням, приміром, апарат ШВЛ, який встановили у Черкаській інфекційній лікарні, закупив ПрАТ «Азот».

З-поміж великих компаній учасниками фонду стали будівельна компанія «Надія», «Золотоніський бекон», «Райагробуд», ПАТ «Черкасиобленерго», «McLaut», «ЧШК» та інші.

«Завдяки тому, що IT-підприємець Віктор Євпак звернувся до благодійників через Facebook  англійською мовою, кошти почали надходити і від благодійників зі США. Для цього ми відкрили валютний рахунок», — зазначив Владислав Пустовар.

Найголовніше, додає очільник фонду, — це систематизація роботи: через департамент охорони здоров’я Черкаської міської ради фонд дізнається, які саме потреби має та чи інша лікарня міста, медики, і конкретно закуповує всі ті речі, які необхідні.

Фонд не має стосунку до будь-яких політичних партій, тут об’єднались люди з різними політичними поглядами та акумулювали свої зусилля навколо проблеми.  «Фонд об’єднав великий бізнес, волонтерів і владу. У великого бізнесу є кошти, але вони не знають, яким чином допомогти, у влади є можливості, ресурс, але не вистачає коштів, у волонтерів існує розгалужена мережа людей, які прагнуть допомогти», — підсумував очільник фонду.

Перший свій транш фонд спрямував на фінансове заохочення для медиків швидкої медичної допомоги. «Медикам швидкої ми направили по 1000 грн, ще коли не діяли державні програми щодо їх фінансової підтримки», — зазначив Владислав Пустовар.

Ще одна з ініціатив — спільно з управлінням патрульної поліції Черкаської області черкасцям роздають на вулицях захисні маски. Фонд спрямував маски, поліцейські щодня, здійснюючи патрулювання, передають жителям засоби захисту.

«Тепер ми плануємо застрахувати лікарів, які безпосередньо контактують з хворими на коронавірус. Наразі проводимо перемовини зі страховими компаніями, щоб застрахувати їхнє життя і лікування на якусь суттєву суму», — зазначив керівник фонду.

Планують використовувати набутий досвід і після подолання коронавірусу. Передусім хочуть напрацювати програму реформування медичної галузі міста на кілька років уперед. Розробити стратегію, зробити аудит, залучити іноземних спеціалістів для допомоги.

Delimiter 468x90 ad place

Підписуйтесь на свіжі новини:

Газета "День"
читати