Перейти до основного вмісту
На сайті проводяться технічні роботи. Вибачте за незручності.

«Сучасний лікар не може працювати за одним шаблоном»

Вінницькі психологи, які реабілітують ветеранів війни, безкоштовно підвищуватимуть свою кваліфікацію в Польщі
01 лютого, 11:43

Вінницький обласний клінічний госпіталь ветеранів війни відвідали польські урядовці, зокрема представники департаменту співпраці в галузі розвитку Міністерства закордонних справ, Міністерства національної оборони та Військового медичного інституту. Мета візиту передбачала налагодження польсько-української співпраці та обмін досвідом із психологічної підтримки для ветеранів АТО. За результатами зустрічі, як повідомив головний лікар Вінницького обласного клінічного госпіталю ветеранів війни Валерій БАБІЙЧУК, польські медики запропонували українським колегам пройти курси з підвищення кваліфікації на базі їхніх закладів.

«Вони поспілкувалися з нашими лікарями, психологами, пацієнтами, більшість із яких — це молоді бійці, ветерани АТО. І якщо відверто, то були вражені і рівнем надання реабілітаційних послуг, і умовами, які пропонує наш заклад. Окремі сучасні процедури взагалі стали для них відкриттям, і це не дивно, адже польським медикам не доводиться проводити реабілітацію для ветеранів війни, які мають бойові травми. Тому це буде взаємовигідна співпраця, — відзначає Валерій Бабійчук. — Кожен лікар мусить вчитися, щоб іти в ногу з часом. Тому пропозиція польських колег щодо підвищення кваліфікації наших фахівців важлива і затребувана. Передусім з тієї причини, що поляки активно вивчають і запозичають досвід американських колег, працюють за програмами, які визнані міжнародними практиками. А сучасний лікар-психолог, особливо той, який працює з ветеранами війни, не може працювати за одним шаблоном — кожен боєць потребує індивідуального підходу і новаторських прийомів, про які не розповідають в університетах».

Програму з обміну досвідом у площині психологічної реабілітації ветеранів АТО польська сторона обіцяла надіслати на ознайомлення до кінця лютого. Після врегулювання всіх організаційних питань до Польщі на навчання виїде перша група лікарів-психологів. Орієнтовно це відбудеться не раніше, ніж у березні цього року.

Щорічно у Вінницькому обласному клінічному госпіталі ветеранів війни оздоровлюється до шести тисяч пацієнтів, половина з них це бійці, які пройшли крізь пекло війни. Практично кожен з них потребує психологічної реабілітації. Торік послугами психолога скористалися 2915 пацієнтів. Наразі в закладі перебувають 95 ветеранів АТО.

Delimiter 468x90 ad place

Підписуйтесь на свіжі новини:

Газета "День"
читати