Перейти до основного вмісту
На сайті проводяться технічні роботи. Вибачте за незручності.

«Свято побитих дверей...»

Активісти у фотодоказах демонструють, як знищується культурна спадщина Львова
18 листопада, 20:04

У львівському Палаці мистецтв пам’яткоохоронні активісти відкрили виставку «Свято побитих дверей, або реквієм по Львову». На ній представлено фотографії руйнувань історико-архітектурних пам’яток міста за останні 10 років.

Фотографії, представлені в експозиції, демонструють побиті двері, потріскані і занедбані пам’ятки архітектури, пооббивану ліпнину, зруйновані цілі будинки. Як розповіли активісти, часто орендодавці самовільно змінюють історичний будинок, вибиваючи в ньому ширші вікна або роблячи замість вікна двері.

«Таким є Львів сьогодні, а що завтра? Світова культурна спадщина в руїнах. Влада, чиновники мовчать, а факти говорять самі за себе. Хто понесе відповідальність перед нащадками? Зруйновано цілі квартали, у жахливому стані знаходяться десятки будівель, і, як гриби після дощу, без усяких підстав і пояснень з’являються сучасні архітектурні споруди, які не відповідають статусу й вимогам охоронних зон», — розповів мистецтвознавець, член правління ГО «Конгрес української інтелігенції» Валерій ПОТЮК. «Мимоволі напрошується висновок: охорона архітектурного середовища та історичної культурної спадщини не цікавлять нашу владу. Головними для них є вигідні комерційні інтереси та наповнення прибутками власної кишені», — додав він.

Delimiter 468x90 ad place

Підписуйтесь на свіжі новини:

Газета "День"
читати