Перейти до основного вмісту
На сайті проводяться технічні роботи. Вибачте за незручності.

Ті, хто загубилися в історії

Монобільшість у Раді провалила свою ж постанову про звернення до іноземних парламентів з нагоди 75-річчя завершення Другої світової війни
13 травня, 19:45

Поки в Чехії молоде покоління політиків бореться проти кремлівської концепції оцінки Другої світової війни, демонтуючи пам’ятник радянському псевдовизволителю Праги Конєву, в Україні народні депутати, зокрема фракції «Слуги народу», не здатні прийняти важливе звернення. В середу вони провалили постанову «Про Звернення Верховної Ради України до національних парламентів іноземних держав, міжнародних організацій та їхніх парламентських асамблей з нагоди відзначення 75-ї річниці завершення Другої світової війни в Європі у 1939—1945 років». Постанову підтримали лише 200 парламентарів.

У проваленому документі український парламент закликав міжнародних партнерів до протидії будь-яким намаганням привласнити спільну перемогу у Другій світовій війні, яку вибороли усі держави та народи — переможниці, особливо з метою цинічного виправдання своєї нинішньої агресивної політики та маскування ігнорування Російською Федерацією норм міжнародного права і порушення прав людини як всередині країни, так і на тимчасово окупованих територіях суверенних держав в Європі, зокрема України. 

«Слуги провалили постанову про вшанування жертв Другої світової війни, в якій хоч якось згадувалось про агресію Росії і були заклики не перекручувати історію, — пише у ФБ народна депутатка Соломія Бобровська. — На нашу думку, заява була надто м’яка і махрова і уже запізніла, але заява, яку треба було прийняти. Цікаво, що цей текст писали виключно Слуги народу в нашому комітеті. Ні правки Голос, ні правки Європейська Солідарність про роль Сталіна у розв’язуванні Другої світової війни, про окупацію країн Балтії, Польщі, Фінляндії, Західної України — вони згадати не спромоглися. Не спромоглися згадати навіть Будапештський меморандум і постійне членство РФ в Радбезі ООН. Смішно, бо це очевидно мав би бути текст, який підтримала би принаймні їхня фракція, якщо вже вони його писали. У Президента же ж історична більшість! Більше, ніж більшість! Дуже сумно з цього всього, бо проросійські наративи впевнено повертаються в політичний український порядок денний. І якщо вже в українському парламенті!!! набирається всього 200 голосів на підтримку постанови про роль СРСР як окупанта і агресора та роль РФ як окупанта і агресора, то..... страшно уявити чи будуть відзначати перемогу у боротьбі з радянською окупацією».

Схоже, молоде покоління політиків в Україні (таких в парламенті більшість), зокрема ті, що не голосували за відповідну постанову, на відміну від прогресивних чехів, явно загубилися в історії. Здавалося б, пройшло достатньо часу, здавалося б, є «море» необхідної інформації, здавалося б, що ще має статися як не війна проти твоєї країни, щоб люди нарешті відкрили очі. Але, схоже, частина народних депутатів не здатні, або не хочуть, елементарно попрацювати над собою. Або працюють на ворога.

Delimiter 468x90 ad place

Підписуйтесь на свіжі новини:

Газета "День"
читати