Перейти до основного вмісту
На сайті проводяться технічні роботи. Вибачте за незручності.

«Трійка» з мінусом

Члени Європейської бізнес асоціації оцінили роботу Митниці
29 серпня, 10:19
ФОТО РУСЛАНА КАНЮКИ / «День»

36,2% опитаних представників бізнесу стверджують, що не задоволені якістю митних послуг та професіоналізмом осіб, з якими вони взаємодіють на митниці. 58,6% вважають, що корупція в митних органах залишається на тому самому рівні. Такі дані було отримано під час визначення Митного індексу України Європейсько Бізнес Асоціації з січня по серпень 2018 року.

Так, за підсумками дослідження, Митний індекс сягає позначки 2,91. У другому півріччі 2017 року він становив 3,05 бала, а в першому півріччі — 2,9 балів.

«Показники індексу знижуються. За результатами опитування ми бачимо, що реформування митних органів та сервісів вже давно на часі. Хоча деякі зрушення мають місце, бізнес очікує старту активних дій та реальних реформ. Відтягування процесів може ще більше ускладнити ситуацію. До того ж без якісних змін країна втрачає можливості для розвитку», — наголосила виконавчий директор Європейської Бізнес Асоціації Анна Дерев’янко.

За словами представників бізнесу, критично важливим є спрощення та прискорення митних формальностей, передбачуваність та зрозумілість процедур. Крім того, оптимізація проходження фітосанітарного, екологічного та радіологічного контролю.

Нагадаємо, з лютого 2018 року застосування системи «єдиного вікна» стало обов’язковим при імпорті товарів. За отриманими результатами, в 1 півріччі кількість компаній, які використовують систему «єдиного вікна» склала 91,4%, тоді як у 2 півріччі 2017 лише — 79%.

В той же час, лише 37,7%  задоволені роботою «єдиного вікна». Ще третина (32,1%) не визначились. Тож актуальним є питання усунення недоліків у роботі системи.

В Митному комітеті Європейської Бізнес Асоціації наголосили, що через непередбачувані затримки в проходженні митних процедур підприємець не може довгостроково планувати свою діяльність. І це реальна проблема, особливо для великого та середнього бізнесу. Бізнес-спільнота сподівається, що питання вдасться врегулювати максимально оперативно і вже осінню буде прийнято законопроект №7010 щодо «єдиного вікна». Адже його ключова мета — зменшити час митного оформлення товарів та зробити митний контроль більш ефективним.

Delimiter 468x90 ad place

Підписуйтесь на свіжі новини:

Газета "День"
читати