Перейти до основного вмісту
На сайті проводяться технічні роботи. Вибачте за незручності.

У Львові назвали найкращі книги 25-го Форуму видавців

21 вересня, 11:44
ФОТО РУСЛАНА КАНЮКИ / «День»

Оскільки Форум видавців цьогоріч організатори вирішили назвати Book Forum, то й традиційну церемонію нагородження найкращих книжок фестивалю також довелося перейменувати. Відтепер вся літературна спільнота України чекає вручення відзнак у конкурсі «Book Forum Best Book Award».

Урочиста церемонія нагородження переможців відбулася ввечері у четвер, 20 вересня, у стінах Львівської обласної філармонії. До речі, незабаром назва філармонії також дещо видозміниться, адже у середу, 19 вересня, був підписаний указ про надання їй статусу національної.

Слід відзначити, що загалом на конкурс «Book Forum Best Book Award» було подано 508 видань від 103 видавництв, а журі засідало у трьох містах: Києві, Харкові та Львові. А потім уже журі з’їжджалося до Львова, аби вже тут віднайти спільний компроміс.

Отож, тепер переходимо до найцікавішого, тобто до переможців…

Гран-прі цьогорічного Форуму видавців отримав 400-сторінковий альбом «Наш Герб. Українські символи від княжих часів до сьогодення», який упорядкували Андрій Гречило та Богдан Завітій. До речі, прочитати інтерв’ю з авторами книжки-переможниці Гран-прі можна буде вже незабаром.

Далі перелік переможців подається по номінаціях:

Класична українська література – Леся Українка, «Листи» у трьох томах, видавничий дім «Комора»

Сучасна українська поезія – Мирослав Лаюк, «Антологія молодої української поезії ІІІ», «А-БА-БА-ГА-ЛА-МА-ГА»

Класична іноземна література в українському перекладі – Андрій Содомора, «Сенека. Моральні листи до Луцілія», видавництво «Апріорі»

Сучасна іноземна література в українському перекладі – Кейт Аткінсон, «За лаштунками в музеї», «Наш Формат»

Література для дітей від 0 до 5 – Іван Малкович, «Улюблені вірші», «А-БА-БА-ГА-ЛА-МА-ГА»

Література для дітей від 6 до 12 – Елена Фавіллі, «Казки на ніч для дівчат бунтарок»,  «Книголав»

Література для підлітків і YA – Наталя Нагорна, «Повернутися з війни», «ДІПА»

Non-fiction – Джозеф Лі Ґелловей Гаролд Ґреґорі Мур, «Ми були солдатами… і молодими: Я-Дранґ – битва, що змінила війну у В’єтнамі», видавництво «Астролябія»

Біографія – Аґата Тушинська, «Наречена Шульца», Видавництво 21

Історія – Енн Еплбом, «Червоний голод. Війна Сталіна проти України», HREC-PRESS

Візуальна книга – Дмитро Горбачов, «Авангард. Українські художники першої третини ХХ ст., «Мистецтво»

Наукова література – Оксана Стадник, «Лікарські товариства у Львові до 1939 р.», ТзОВ «Аверс»

Популярна наукова література – Андрій Сова, Ярослав Тимчак, «Іван Боберський – основоположник української тіловиховної і спортивної традиції», видавництво «Апріорі»

Навчальна, довідкова та професійна література – Олександр Дмитрович Луцик, «Гістологія. Цитологія. Ембріологія», Нова книга

У номінаціях «Сучасна українська проза» та «Література з економіки, бізнесу та фінансів» не було обрано переможців.

У номінації «Місто-Львів» перемогла книжка «Моцарт із Лемберга», автор Богдан Коломійчук, Видавництво Старого Лева. Особливу відзнаку Малого журі  у Львові отримала книжка «Найдорожча мамусю! Листування о. Любомира Гузара із Матір’ю (1975-1992)», Марія Рипан, Олег Турій, Видавництво УКУ.

У номінації «Місто-Харків» перемогла книжка «Ми просто йшли…Спогади», автор архиєпископ Ігор Ісіченко, видавництво «Акта». Особливу відзнаку Малого журі у Харкові отримала книга «Нечуваний Нечуй», автор Максим Тарнавський, видавництво Laurus.

У номінації «Місто-Київ» перемогла книжка «Прості речі. Вісім розмов з Адою Роговцевою», автор Тетяна Терен, видавництво Pabulum. Особливу відзнаку Малого журі у Києві отримала книга «Нова генерація» і мистецький модернізм в Україні», автор Мирослава Мудрак, Видавництво «Родовід».

Спеціальну відзнаку у номінації «Свобода» отримала книжка «В ізоляції. Дописи про Донбас», написана Станіслава Асєєвим (Васіним).

Насамкінець нагадаємо, що 25 Book Forum триває протягом 19-23 вересня у Львові. Чекаємо вас на стенді №306, де всі охочі можуть придбати «Ave. До 100-ліття Гетьманату Павла Скоропадського» – книжкову новинку в Бібліотеці «Дня», а також попередні бестселери газети.

Delimiter 468x90 ad place

Підписуйтесь на свіжі новини:

Газета "День"
читати