Перейти до основного вмісту
На сайті проводяться технічні роботи. Вибачте за незручності.

Український учитель як чинник промоції...

У Львові відбудеться Перший світовий форум українознавчих суботніх та недільних шкіл
10 серпня, 11:35

Понад 200 учасників із 36 країн з усіх континентів світу візьмуть участь у Форумі, який за часів незалежності України проводиться вперше. Відбуватиметься він із 17 до 22 серпня у головному корпусі Національного університету «Львівська політехніка».

Проведенням Першого світового форуму українознавчих суботніх та недільних шкіл його організатори прагнуть привернути увагу нашої держави до проблем українського вчителя за кордоном і започаткувати процес творення Нової української школи за межами України.

«Сучасна українознавча школа за кордоном, продовжуючи столітню традицію, втілює концепцію національно-патріотичного виховання молоді й формує у дітей українську ідентичність. Український учитель — це вагомий чинник промоції України у світі, чільний представник нашої «культурної дипломатії». Для держави співпраця з педагогами, що поширюють знання про Україну за кордоном, має стати одним із головних пріоритетів», — переконані організатори Форуму.

«Ми продовжуємо добру традицію, започатковану українськими педагогами в еміграції, які в умовах нашої бездержавності добре розуміли значення та роль школи у формуванні української тотожності дітей діаспори. Проведення конференцій, форумів, семінарів було не лише важливим об’єднавчим чинником освітянської української спільноти, а й майданчиком для напрацювання стратегій розвитку школи, яка спільно з українською церквою та родиною виростила мільйони свідомих українців у світі. Вважаємо себе волонтерами українського освітнього фронту за кордоном. Розуміємо важливість цієї праці для формування свідомого українця у світі. Будуть українські Родина, Церква і Школа — буде українська діаспора. Буде українська діаспора — буде міцнішою і сильнішою Україна», — зазначає Ірина КЛЮЧКОВСЬКА, директор Міжнародного інституту освіти, культури і зв’язків з діаспорою, який є одним із співорганізаторів Форуму.

Форум складатиметься із двох частин: V Міжнародної конференції «Українська мова у світі» (17 серпня) та Лабораторії творчих ідей (18—22 серпня).

Зокрема, в рамках Форуму презентують перше соціологічне дослідження, проведене працівниками МІОК щодо стану та потреб сучасної українознавчої школи за кордоном. Емоційно забарвленими заходами Форуму стануть дефіле українських учителів із 36 країн у національному одязі дизайнера Людмили Сєдової, участь у концерті «Українська пісня» на стадіоні «Арена Львів» та поїздка на Яворівщину.

Delimiter 468x90 ad place

Підписуйтесь на свіжі новини:

Газета "День"
читати