Перейти до основного вмісту
На сайті проводяться технічні роботи. Вибачте за незручності.

Умеров і Чийгоз на свободі

Звільнити незаконно засуджених кримських татар з російської тюрми вдалося за допомогою турецької сторони
25 жовтня, 18:38

Засуджені російськими окупантами в Криму заступники голови Меджлісу кримськотатарського народу Ільмі Умеров і Ахтем Чийгоз видані Туреччині.  Звідти вони прибудуть до України. Про це в коментарі телеканалу ATR заявив уповноважений президента України у справах кримськотатарського народу, народний депутат, один з лідерів кримськотатарського народу Мустафа Джемілєв.

«Близько 10.30 годин адвокат Микола Полозов повідомив, що Ахтема Чийгоза та Ільмі Умерова вивезли в аеропорт. ФСБшники сказали, що нібито для підписання протоколу про передачу Чийгоза й Умерова турецькій стороні відповідно до домовленостей Туреччини і Росії... Потім вони вирушили в Анапу. О 13.30 десь надійшло смс, що літак з Анапи попрямував до Анкари... Потім вони полетять в Україні. Це результат переговорів Ердогана з Путіним», — розповів про перебіг подій Джемілєв.

Як відомо, 11 вересня російський суд в анексованому Криму засудив Ахтема Чийгоза до 8 років колонії суворого режиму. Його захист подав дві апеляції на це рішення суду. Російська влада окупованого Криму звинувачує його в організації масових заворушень. Також 27 вересня підконтрольний Кремлю Сімферопольський районний суд виніс вирок у справі Ільмі Умерова і призначив йому покарання у вигляді двох років колонії-поселення. Депутати Європейського парламенту засудили винесені російською владою вироки представникам Меджлісу Ільмі Умерову та Ахтему Чийгозу і закликали негайно звільнити їх.

І ось це сталося. Звичайно, це позитивна новина. Проте не виключно, що виникне певна дискусія про спосіб, в який це відбулося. «Видачею Чийгоза й Умерова Ердогану Путін продемонстрував, що здатний знаходити спільну мову тільки з авторитарними правителями, — написав у себе у ФБ автор «Дня» Андрій Плахонін. — Так що, щодо звільнення Сенцова нам краще домовлятися через Лукашенко, а ще краще, через Кім Чен Ина».

Ось ще одна реакція з соцмереж нашої авторки Лариси Волошиної: «Звільнення Ахтема Чийгоза та Ільмі Умерова — це безумовно прекрасна новина. Але це ще не перемога. Російська влада переслідуючи кримських татар намагається витиснути їх з Криму. Масові арешти, обшуки, тиск та залякування — все це примус до депортації. Наприклад, Ільмі Умеров уперше опинився під слідством ще в підлітковому віці. Вже тоді він боровся за повернення народу на батьківщину. Або Ахтем Чийгоз мав можливість виїхати з Криму. Але залишався, незважаючи на загрозу. Мустафу Джемілєва та Рефата Чубарова окупанти не впускають на півострів. Ба більше, кожен з них робив спроби в’їхати навіть після того, як їх було звинувачено у вкрай серйозних кримінальних статтях. Треба розуміти, що таке для кожного киримли Крим, щоб не сумніватися, що до полегшення від виходу з-під ґрат ця новина має також гіркоту розлуки з рідним домом. На свободі — не значить дома. Ми маємо повернути Крим і повернутися в Крим. Повернути героям батьківщину — це наше з вами завдання. Україна має припинити той злочин, який Російська імперія коїть проти кримськотатарського народу. Це наш з вами обов’язок».

Delimiter 468x90 ad place

Підписуйтесь на свіжі новини:

Газета "День"
читати