Перейти до основного вмісту
На сайті проводяться технічні роботи. Вибачте за незручності.

«Усе це – бізнес і гроші»

Незабаром вкотре розпочнеться новорічний балаган біля Софії Київської. Заповідник та Мінкультури — проти
06 грудня, 19:25
ФОТО БОРИСА КОРПУСЕНКА

За два тижні на Софійській площі відкриють головну ялинку країни, а це стане початком черговим гулянням, концертам та ярмаркам біля стін пам’ятки ЮНЕСКО — Національного заповідника «Софія Київська». Ставлення до цього «Дня» незмінне протягом багатьох років — жодних балаганів та ярмарків біля святині не має бути. Не перший рік збираємо коментарі усіх сторін, причетних до проведення Новорічно-Різдвяних свят між Софійською та Михайлівською площами. На жаль, не дочекалися пояснень від організаторів свята, команди Folk Ukraine. Надати відповідь керівника проекту Ігоря Добруцького нам обіцяли ще минулого тижня, однак пан Ігор дуже зайнятий. І це зрозуміло, адже, крім встановлення ялинки, мають запрацювати фуд-корти, сцена для 12      концертів, гірлянди та ілюмінації... Кияни додали клопотів своїми петиціями, в одній із яких просять не рубати сторічну ялинку на Прикарпатті для свята, а встановити штучну. В іншій петиції, навпаки, шукають підтримки «за» живе дерево, а не пластмасу з іграшками.

ТРИ ЗАБОРОНИ ПРОТИ ОДНОГО ДОЗВОЛУ

Та найцікавіше, що дозвіл влаштовувати гуляння під мурами Софії надав лише департамент культури Київської міської держадміністрації. Національний заповідник «Софія Київська», парламентський комітет з питань культури і духовності та Міністерство культури України — проти. Від профільного відомства є лист до ПОГ «Ініціативи столичні» з поясненнями, чому не можна проводити «НеоРік на Софії» біля заповідника (місто підписує договори про проведення свята саме з цією організацією, яка зареєстрована за тією самою адресою, що й Folk Ukraine, та має того самого керівника, Ігоря Добруцького).

«У більшості випадків заходи на Софійській площі відбуваються з порушенням пам’яткоохоронних вимог (Folk Ukraine проводить тут святкування Дня Києва, заходи до Великодня. — Авт.). Найбільшу небезпеку становить застосування сучасної потужної аудіоапаратури та електрогенераторів, що є джерелами низькочастотних вібрацій, які створюють відчутний негативний вплив на будівельні конструкції. Особливо чутливою до такого впливу є відшарована тинькова основа мозаїк і фресок ХІ століття Софійського собору», — йдеться в листі Мінкультури за підписом заступниці міністра Тамари Мазур.

Також у відомстві нагадали організаторам минулі огріхи. Попри заборону Мінкульту, ПОГ «Ініціативи столичні» таки облаштували на Софійській площі фан-зону до Євробачення-2017 із порушенням режиму використання охоронної зони. Як пояснювали «Дню» в департаменті культури КМДА, усі питання узгодили на початку листопада, коли в Міністерстві культури відбулася зустріч із представниками заповідника та ПОГ «Ініціативи столичні». Останні пообіцяли скорегувати кут розташування сцени, звільнити територію вздовж муру заповідника від тимчасових об’єктів та рекламних конструкцій, використовувати технічну гуму в місцях розміщення основ звукових порталів при монтажі сценічного комплексу тощо.

«ЧИНОВНИКИ НЕ ВНИКАЮТЬ У ПРОБЛЕМУ»

Схожі  обіцянки отримав заповідник від «Ініціатив столичних» у листі, де  викладена програма святкувань із датами монтажу-демонтажу усіх конструкцій. Це виглядає, як насмішка: тримати заповідник у курсі подій, проти яких він категорично виступає. «Наше підприємство, розуміючи та усвідомлюючи вимоги пам’яткоохоронного законодавства, зокрема режиму використання зон охорони Софійського собору, застосує всі необхідні заходи для дотримання і виконання всіх вказаних вимог. Проект заходу було концептуально розроблено з урахуванням вимог щодо санітарного й технічного нормування вібрації, а також норм шумових та вібраційних забруднень довкілля», — повідомлялось у листі.

«Такі обіцянки ми чуємо щоразу, але нічого не виконується, — зауважує генеральний директор Національного заповідника «Софія Київська» Неля Куковальска. — Щоразу маємо звукові навантаження, бо їм потрібні шум, гам... Крім того, яка культура цього заходу? І Діана Попова (директор департаменту культури КМДА.      — Авт.) розповідає, як це відбувається в європейських містах. Проте це інший рівень, сцен із гучною музикою там немає. Хотіла б я подивитися, чи поставили б ялинку біля собору ХІ століття у Відні? І близько б її не було. На площах таке відбувається, але там, де немає стародавніх споруд, та ще й з такими інтер’єрами, як у нас. Я вже не знаю, що робити. Це все бізнес і гроші. Ще з липня продавали місця для торгівлі на площі. Мотивують усе це тим, що Президент приїде на відкриття. Але йому не розповідають про ці проблеми. Про альтернативні площі ніхто не хоче говорити. Чиновники не вникають у проблему. Їм організатори розповідають, що все зроблять самі, тільки дайте територію безоплатно. А коли їдеш повз площу — це позорище. Шашлики, запах диму, транспортний колапс, вихлопи газу, а це ще й екологічне навантаження на Софію».

Чи шукає місто альтернативну локацію для новорічно-різдвяних святкувань, «День» запитав у департаменту культури КМДА. Нам відповіли, що головними умовами вибору Софійської та Михайлівської площ стало їхнє розташування в центральній частині міста, великий простір для проведення заходу, зручна транспортна інфраструктура, відсутність потреби в постійному перекритті дорожнього руху, туристична привабливість тощо. Як тільки знайдуть інші місця, які відповідатимуть усім цим вимогам, одразу влаштують переїзд.

«НЕВЖЕ ТРЕБА ДЕМОНСТРУВАТИ ВСІМ НАШУ НЕОСВІЧЕНІСТЬ?»

На щастя, частина киян із таким підходом не згодна. У соціальних мережах є маса дописів із зауваженнями до організації свята минулого року, коли запах диму та шашликів перекреслював атмосферу Софії. Площа не в змозі прийняти багато людей, ідея її огородити суперечила і здоровому глузду, і техніці безпеки, обурювалися мешканці столиці. «Я минулого року спостерігала за реакцією іноземців на цю «шашличну»... «Дикие русские»... Це ж не яблуко в карамелі чи глінтвейн», — коментували містяни.

«Освічена громада Києва обурена проведенням новорічних свят у форматі знищення ялинки та установлення сцени біля пам’ятки світового значення, Софії Київської, з заподієнням їй непоправної шкоди,            — написала в «Фейсбук» Вікторія Кустова, громадська діячка, екс-депутатка Київради. — Для фресок і стін Софії це небезпечно. Невже треба приваблювати світову спільноту саме цим і всім демонструвати нашу неосвіченість?»

Підтримують спротив киян навіть активісти з інших міст. Так, львівська громадська діячка Зоряна Іванків пише в «Фейсбук»: «Теперішня влада виставила рівень громаді — хліба і видовищ! (Міряє ж то по собі). Поки «балом» правлять гроші. Але... так завжди не буде! Кияни, Львів вас підтримує, Софію треба берегти!»

Згадалася відповідь Діани Попової на наше минулорічне звернення. Чиновниця не вважає саму площу сакральним місцем — це ж не собор чи його подвір’я. Тому весь простір за мурами перетворюється на територію бізнесу.

Кілька цифр. З міського бюджету на проведення новорічних свят витрачено лише 150 тисяч гривень. Департамент культури закуповує послугу на проведення та організацію «НеоРоку на Софії» в ПОГ «Ініціативи столичні» через відповідний тендер. У інтерв’ю одному з телеканалів Ігор Добруцький пояснював, що цьогорічне свято обійдеться йому в 27 мільйонів гривень. Це благородне меценатство чи... Ваші версії?

Delimiter 468x90 ad place

Підписуйтесь на свіжі новини:

Газета "День"
читати