Перейти до основного вмісту
На сайті проводяться технічні роботи. Вибачте за незручності.

«В Україні є достатня кількість вакцин від кору...»

Поширеність інфекції, порівняно з минулим роком, зросла у 17 разів
02 листопада, 12:06
ФОТО REUTERS

Сьогодні в Європі продовжуються спалахи кору, які почалися наприкінці 2016-го: з 52-х країн у 43-х реєструються нові випадки. Україна, на жаль, стала лідером: більше половини зареєстрованих випадків — у нас. За даними Центру громадського здоров’я МОЗ України, за дев’ять місяців поточного року, порівняно з аналогічним періодом 2017-го, захворюваність на кір зросла в 17 разів: ідеться про 35,2 тисячі осіб, з них 21,5 тисячі дітей (61%). За цей час в Україні зафіксували 15 смертей від кору (13 дітей не мали щеплень, двоє мали одне щеплення).

Експерти зазначають, що хвороба поширюється нерівномірно, найбільше випадків реєструється  в західних областях — Закарпатській, Івано-Франківській, Львівській, Тернопільській, Чернівецькій і Волинській.

Причиною називають вкрай незадовільне охоплення вакцинацією в попередні роки. Так, починаючи з 2013 року, в Україні спостерігається суттєве зменшення охоплення як вакцинацією у перший рік життя дитини, так і ревакцинацією в шість років. Сьогодні, за даними Міністерства охорони здоров’я, першою дозою вакциновано всього 33% дітей. Щодо другої дози, то рівень вакцинації ще менший: тільки 27%.

«Починаючи з середини вересня в Україні триває збільшення прогнозованої захворюваності на кір, оскільки рівень вакцинації не досяг необхідних показників. Поки він нижчий рекомендованих показників ВООЗ, а це 95%», — говорить генеральний директор Центру громадського здоров’я МОЗ Володимир КУРПІТА.

«Вакцинуватися можна у свого лікаря та в поліклініці за місцем проживання, — пояснює Володимир Курпіта. — В Україні є достатня кількість вакцин від кору, паротиту та краснухи — понад 700 тисяч доз у всіх регіонах».

За словами очільника Центру громадського здоров’я МОЗ, з початку року в Україні щотижня реєструвалося 600—800 випадків захворювання на кір. У квітні був пік захворюваності — 1 610 хворих за один тиждень. Улітку захворюваність спала, але з початку навчального року підйом захворюваності досяг чергового піку — минулого тижня зафіксували 1 319 випадків.

«Найчастіше хворіють діти віком від п’яти до дев’яти років, які свого часу пропустили друге щеплення від кору, — зазначає Володимир Курпіта. — 65% тих, хто захворів, не мали жодного щеплення від кору в попередні роки. Ця група пацієнтів є джерелом захворювання навіть для вакцинованих. Хворіють і діти, й дорослі, які отримали щеплення. Причинами стали фальшиві довідки про щеплення. Друга причина — порушення вимог холодового ланцюга: розслідування випадків спалахів кору в деяких регіонах виявили численні порушення законодавства щодо зберігання, обліку та застосування вакцин».

За даними пана Курпіти, в Україні трапилися три випадки спалахів у навчальних закладах. При перевірці встановили серйозні порушення при зберіганні вакцин. За даними МОЗ, вирішувати це питання має місцева влада, яка зобов’язана закупити генератори безперервного живлення для медичних закладів. Наразі МОЗ збирає інформацію про наявність і роботу холодильного обладнання по всіх регіонах України. 

Delimiter 468x90 ad place

Підписуйтесь на свіжі новини:

Газета "День"
читати