Перейти до основного вмісту
На сайті проводяться технічні роботи. Вибачте за незручності.

Вакцина як «бронежилет»

Майже вісім тисяч вінничан зробили щеплення від грипу зі знижкою 50%, скориставшись міською програмою «Стоп грип»
20 листопада, 10:18
ФОТО РЕЙТЕР

Із 2016 року у Вінниці почала діяти міська програма «Стоп грип», яка спрямована на мінімізацію наслідків поширення вірусу грипу серед жителів Вінниці, зниження рівня захворюваності на грип і ГРВІ та попередження їхніх ускладнень. Щороку кількість вінничан, які обирають як профілактику вакцинацію, збільшується. Так, якщо під час епідемічного сезону 2015—2016 років щеплення зробили лише 432 вінничанина, то під час епідсезону 2018—2019 років цей показник становив — 5559 людей. Упродовж жовтня-листопада цього року, як каже директор департаменту охорони здоров’я Вінницької міської ради Олександр ШИШ, послугою скористалися вже понад 7730 людей, із них 1821 дитина. Вакцинацію всім охочим проводять за 50% від вартості, решту — покриває міський бюджет. Завдяки програмі у Вінниці за останні роки не було зареєстровано жодного випадку смерті від вірусної пневмонії, зменшується і кількість пацієнтів, які хворіють на грип.

«Цього року програма «Стоп грип» стартувала уже вчетверте. Її запровадження було зумовлене тим, що протягом епідемічного періоду 2015—2016 років у місті сталося п’ять летальних випадків від ускладнень грипу. За чотири роки дії програми жоден пацієнт внаслідок ГРВІ, грипу та їхніх ускладнень не помер. А кількість охочих отримати щеплення щороку зростає, бо люди зрозуміли переваги вакцинації», — розповідає Олександр Шиш.

Цього епідеміологічного сезону пацієнтам запропоновані корейська вакцина «Джісі флю» і французька «Ваксі грип». Для вакцинації від грипу необхідно звернутися до свого сімейного лікаря. Після огляду, за умови відсутності протипоказань до щеплення, пацієнту видають рецепт на придбання вакцини в аптеці за 50% від її вартості. Оплативши його, він повертається до свого Центру первинної медико-санітарної допомоги з чеком і отримує щеплення.

«До речі, дітям, позбавленим батьківського піклування, та дітям з інвалідністю щеплення проводиться безоплатно. Усім іншим вінничанам, які вирішили скористатися цією послугою, — за півціни», — уточнює Олександр Шиш.

Крім безпосередньо вакцинації, програма «Стоп грип» передбачає своєвчасну діагностику з використанням швидких тестів та адекватне лікування, тобто противірусну терапію. Вартість програми становить понад 2 млн грн (із них левова частка витрачається на придбання вакцини, 300 тис. грн — на тести і понад 700 тис. грн — на противірусну терапію). Завдяки проведеній роботі щодо інформування населення своєчасно за медичною допомогою через захворювання на ГРВІ та грип під час епідемічного сезону 2018—2019 років звернулися 80 974 особи, а це 22% населення Вінниці.

Delimiter 468x90 ad place

Підписуйтесь на свіжі новини:

Газета "День"
читати