Перейти до основного вмісту
На сайті проводяться технічні роботи. Вибачте за незручності.

«Вічна» реставрація

Уряд надасть із резервного фонду ще 27,8 мільйонів гривень на завершення ремонту Маріїнського палацу
09 грудня, 11:19
ФОТО KIEVTOWN.NET

До 2019 року реставрація, розпочата 13 років тому, має завершитись. Принаймні, на це сподіваються в уряді, обіцяючи надати наступного року на оновлення Маріїнського палацу ще 100 мільйонів гривень. Загалом від старту ремонту 2003 року до сьогодні з бюджету на це надали 373 мільйони гривень.

На якому етапі зараз реставрація, як виглядає палац, схований за зеленим парканом, і що коїться всередині — цим кияни переймаються багато років. Оскільки чітких пояснень від чиновників не чути, ширяться думки, що на Маріїнському палаці просто «відмивають» бюджетні гроші. На думку народного депутата Ігоря Луценка, через корупційні схеми реставрація може тривати вічно.

Та віце-президент київської організації Національної спілки архітекторів України Георгій ДУХОВИЧНИЙ заперечує: розтягнена у часі реставрація — це норма, оскільки існує реставраційний цикл об’єкта, який може тривати 15 років чи навіть більше. Пригадує, що на початку 2000-х років, коли був тендер на виконання реставраційних робіт, архітектор представляв німецьку фірму, яка пропонувала застосувати технології, які б давали змогу палацу існувати без втручань кілька десятиліть. Проте цю пропозицію відхилили.

«Те, що я побачив тоді в палаці, мене жахнуло. Це ж був будинок прийомів, я бачив президентський та королівський номери, але європейський тризірковий готель порівняно з цими апартаментами був би просто палацом. Комунікації — в катастрофічному стані, через що підмокали підлога та стіни, не кажу вже про стан даху. Але раніше значно вигідніше було постійно ремонтувати підлогу та стіни, ніж замінити комунікації».

Архітектора насторожило бажання проектантів зробити сучасну систему вентиляції та кондиціонування. На його думку, застосувати сучасні технології та при цьому зберегти пам’ятку — неможливо. «Дуже сподіваюся, що тепер відбудеться якісна заміна комунікації, і ми отримаємо нормальний результат, — додає Георгій Духовичний. — Якщо перевести ці мільйони гривень у євро, за які купуються справжні реставраційні матеріали, то вони перетворюються на зовсім скромні суми, здебільшого недостатні, щоб дійти до фіналу. Я не виключаю, що зараз відбуваються суттєві перетворення палацу на так звану сучасну споруду, але все це — предмет серйозних досліджень».

Delimiter 468x90 ad place

Підписуйтесь на свіжі новини:

Газета "День"
читати