Перейти до основного вмісту
На сайті проводяться технічні роботи. Вибачте за незручності.

«Від Аргентини до Китаю»

На Вінниччині тривають Дні Чайковського
15 травня, 11:33
ВІДКРИТТЯ ФЕСТИВАЛЮ ІМЕНІ ЧАЙКОВСЬКОГО ТА ФОН МЕКК У БРАЇЛОВІ / ФОТО НАДАНО АВТОРОМ

13 травня у колишньому маєтку меценатки Надії фон Мекк, а нині — музеї композитора Петра Чайковського, який розташований у селищі Браїлів Жмеринського району, відбулося відкриття XVI Міжнародного фестивалю імені Чайковського та фон Мекк. Місцевим жителям свою нову програму представили академічний камерний оркестр «Арката», солісти оркестру та артисти з Франції і Китаю. Головною ж локацією для проведення свята класичної музики cтала Вінницька обласна філармонія імені Миколи Леонтовича. До 19 травня на її сцені виступатимуть виконавці з восьми країн світу, щодня пропонуючи вінничанам нове наповнення традиційної форми.

«Від Аргентини до Китаю, від Бетховенських сонат до Classic in Jazz, від фортепіанних вечорів до балету — таке розмаїття жанрів та форм представляє цьогорічний фестиваль класичної музики імені Чайковського та фон Мекк, — каже генеральний директор Вінницької обласної філармонії Анатолій ЛЕВИЦЬКИЙ. — Його історія сягає ще 1990-х років, коли в Браїлові відбувалися щорічні Дні Чайковського. Але ми вирішили, що фестиваль на честь великого композитора має охопити всю Вінниччину, а його твори мусять звучати на різних локаціях. Традиційно в ньому беруть участь професійні виконавці з України та світу».

14 травня свою концертну програму представив заслужений діяч мистецтв України Георгій Курков. Йому допомагали «танцюючий диригент» Раміро Аріста і соліст Олександр Грицаєнко. Вівторок буде присвячений фортепіанній музиці. Відомий в Україні піаніст Олег Полянський поєднає у своїй програмі твори Бетховена, Шопена та Чайковського. У новому жіночому складі Мінський струнний квартет Білоруської державної філармонії 15 травня влаштує у Вінниці вечір камерної музики. Останній, у стінах Вінницької філармонії, день фестивалю стане для всіх слухачів святом джазу. Біг-бенд Національного президентського оркестру представить джазові інтерпретації відомих класичних творів у програмі Classic in Jazz. 18 травня стане днем закриття фестивалю, який буде приуроченим до Дня Європи у Вінниці. З цієї нагоди Одеський національний академічний театр опери та балету представить панорамний балет «Дон Кіхот». Відбуватиметься подія в театрі ім. М. Садовського. Завершальним акордом цьогорічного фестивалю має бути концерт органної музики у виконанні народної артистки Молдови Анни Стрєзєвої, постійної учасниці Міжнародного фестивалю «Музика в монастирських мурах», який відбудеться 19 травня у храмі Діви Марії Ангельської.

Уже п’ятий рік поспіль фестиваль проходить під гаслом «Мистецтво заради миру» — частину коштів, отриманих від реалізації квитків, буде перераховано у Фонд підтримки учасників АТО.

Delimiter 468x90 ad place

Підписуйтесь на свіжі новини:

Газета "День"
читати